Vis mer

Nattesvette kan være et symptom på sykdom

Nattesvette er som regel helt normalt. Men uttalt nattesvette kan også være tegn på sykdom.

Publisert
- Alle kan våkne av at de er litt klamme. Man må ikke tro man er syk selv om man har svettet litt under dyna. Dette er noe alle opplever innimellom, sier allmennlege Thea Steinert.

- Men hvis du har opplevd dette over lenger tid, du svetter mye og har andre symptomer som er uforklarlige er det lurt å oppsøke lege, legger hun til. Legen vil spørre om en rekke tilleggssymptomer som sammen kan forklare årsaken. Det vil bli foretatt kroppslig undersøkelse, og ofte tas blodprøver for å bekrefte eller avkrefte eventuell bakenforliggende sykdom.

Nattesvette kan være symptom på leukemi 

Nattesvette kan være symptom på kreft


At du svetter når du sover kan ha helt naturlige forklaringer som at det rett og slett er for varmt på soverommet. Svette er kroppens måte å regulere kroppstemperaturen på.

- Jeg spør stadig om pasienters nattesvette. Det er viktig informasjon fordi uttalt nattesvette er et B-symptom som kan komme av kreft, sier Steinert.

- Kreft trenger ikke gi mye smerter eller andre plager, om det vokser langsomt eller er inne i et hulrom. Voldsom nattesvette kan være et symptom på kreft, utdyper hun.

Med voldsom nattesvette mener Steinert uttalt nattesvette som fører til at du må bytte sengetøy, noen ganger flere ganger per natt.

- Men dette symptomet kommer ikke alene. Det kommer gjerne sammen med symptomer som vektnedgang og utmattelse. Har du det slik er det grunn til å søke lege.

LES OGSÅ: Redd for kreft? Da bør du lese dette

(FOTO: NTB scanpix)

Nattesvette - overgangsalder


En annen årsak til plagsom nattesvette kan være overgangsalder.

- De første tegnene på at overgangsalderen er i gang er at menstruasjonen blir uregelmessig, og at det kan gå to til tre måneder mellom hver mens, har Bjørn Gjelsvik, allmennlege og forsker ved Universitetet i Oslo tidligere uttalt til Lommelegen.

- Hetetokter og svette/nattsvette er de klart vanligste plagene under overgangsalderen. Om lag én av tre kvinner vil oppleve dette daglig eller nesten daglig i løpet av overgangsalderen, og typisk vil hyppigheten være størst i eller like etter det året menstruasjonen forsvinner, sier Gjelsvik.

- De kvinnene som er svært plaget med nattesvette og hetetokter kan få østrogenbehandling, sier Thea Steinert.

LES OGSÅ: Tidlig overgangsalder

Andre årsaker til nattesvette


Ifølge Norsk Elektronisk Legehåndbok kan det være en rekke årsaker til nattesvette:

Har du et spørsmål? Send inn ditt spørsmål til allmennlege Thea Steinert eller Brynjulf Barexstein, allmennlege og sjefsvarlege på Lommelegen

Denne saken er levert av Lommelegen.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.