Når bør du gifte deg? Forsker har svaret

Når bør du gifte deg og når bør du få barn? Vi har sjekket hva forskerne sier.

En forskningstudie fra universitetet i Utah, som tar for seg den perfekte alderen for når du bør gifte deg, har fått kallenavnet "Gullhår"-teorien etter eventyret om jenta med samme navn, skriver Slate.com.

Hvorfor? Fordi man burde ikke være for gammel, og ikke være for ung. Man bør være "akkurat passe" alder.

Mannen bak studiet er sosiologen Nick Wolfinger. Han analyserte data fra 2006-2010 og 2011-2013 for å se hvordan amerikanske familier utvikler seg, og fant ut følgende:

Du bør gifte seg når du er mellom 28 og 32 år. I hvert fall om du ikke ønsker en skilsmisse i løpet av de fem første årene, skriver VG. Det var nemlig færrest skilsmisser blant de som giftet seg i denne alderen. 

– Med forbehold om at statistikk alltid har begrensninger og kan tolkes på flere vis, vil jeg likevel hevde at Wolfingers utspill om at det kan være fordelaktig å gifte seg rundt de tredve, gir mening, sier psykolog Kristin Spitznogle til den norske avisen.

Og det kan absolutt ha noe for seg. På SSB sine hjemmesider kan man lese at i Norge er gjennomsnittsalderen for førstegangsekteskap 34 år for menn og 31 år for kvinner. Riktignok litt over "Gullhår"-standarden til Wolfinger.

Når det er sagt har antallet skilsmisser i Norge gått ned de siste årene, så vi gjør i hvert fall noe riktig.

Les også: Vil du gifte deg? Dette bør du spørre partneren om først

Når bør man få barn?


Men hva med barn? Skal man også vente med å få barn?

– Biologien taler for at man skal være unge, og psykologien taler for at man skal være litt eldre. Fysisk er det beste under 25 år, men psykologisk er det best nærmere 30 år, sier professor og jordmor, Ulla Waldenström, til Klikk.no.

Nettsiden Psychology Today skriver at den beste tiden for å få barn kommer an på hva man legger i begrepet "beste". Best for barn, best for mor, eller best for hva?

Ifølge sosiologen John Mirowsky ved "Univeristy of Texas" sier til Huffington Post at dersom man definerer "beste" som hva som er best for morens helse, da er starten av tredveår det beste alternativet:

– En kvinne som føder sitt første barn når hun er 34 er, rent helsemessig, fjorten år "yngre" enn en kvinne som fødte sitt første barn da hun var 18, sier han til nettavisen.

Les også: Studie forteller at eldre foreldre får smartere barn

Legg til sol_no på SnapChat