Mener myndighetenes kostholdsråd er feil

- Jeg gir dem skylden for påføring av sykdom.

(upublisert) Opprettet

Myndighetenes nasjonale kostråd legger altfor stor vekt på karbohydrater og er sykdomsfremkallende, mener indremedisiner Erik Hexeberg.

Hexeberg leder den helsepolitiske foreningen Kostreform som mandag lanserer kostråd han mener er riktigere enn statens anbefalinger, skriver Dagbladet.

– Vi har en epidemi av overvekt, fedme og diabetes med alle sine følgesykdommer. Jeg gir myndighetene skylden for påføring av sykdom i den forstand at de lukker øynene og henger ved gamle råd som burde ha blitt revidert kraftig for lenge siden, sier Hexeberg til avisen.

Han mener staten undervurderer skadeeffektene av karbohydrater og at det er galt å advare mot høyt fettinntak. Han peker på at mye karbohydrater og sukker skaper sykdom ved at insulinnivået øker og derfor stimulerer til betennelse i kroppen.

Professor i ernæring ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, Birger Svihus, er delvis enig og mener myndighetene i stor grad har «fettfobi og en karbohydratfanatisme som er uheldig».

Han mener hovedproblemet med statens kostråd er at de skal gjelde for alle. Samtidig mener han at Hexeberg tenderer til å gjøre samme feil som staten ved å lansere lavkarbo som et allment råd.

Avdelingsdirektør Henriette Øien i Helsedirektoratet avviser kritikken og sier kostrådene revideres når ny kunnskap tilsier det, og at rådene er bygget på en gjennomgang av eksisterende litteratur om hva man vet om sammenhengen mellom kosthold og helse. (NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer