Lam mann går igjen etter ny type behandling

Leger beskriver det som et stort gjennombrudd.

(upublisert) Opprettet
(NTB-AFP): Polske Darek Fidyka (40) ble lam fra brystet og ned som følge av et knivstikk i 2010 som nesten delte ryggmargen hans i to.

Behandlingen gikk ut på at nerveceller fra nesen ble transplantert over og under skadestedet, for at nervene i ryggmargen skulle vokse sammen igjen.

- For meg er dette mer imponerende enn en mann som går på månen. Jeg tror dette er øyeblikket hvor vi har klart å kurere lammelser, sier Geoff Raisman, leder av en gruppe britiske forskere som sammen med polske kirurger har behandlet Fidyka.

Det er fire år siden Darek ble knivstukket. (Foto: AFP PHOTO / BBC PANORAMA)Det er fire år siden Darek ble knivstukket. (Foto: AFP PHOTO / BBC PANORAMA)

Andre forskere er mer tilbakeholdne og mener at det er viktig å avvente resultatene fra flere tilfeller. Enkelte påpeker at det er uvisst om transplantasjonen er årsaken til den nevrologiske bedringen, skriver nyhetsbyrået AFP.

Etter knivstikkingen fikk Fidyka intensiv fysioterapi i to år uten å bli bedre. Men kun tre måneder etter operasjonen i Polen begynte musklene i det venstre låret hans å vokse. Tre måneder etter det igjen kunne han ta sine første steg med hjelpemidler, og nå kan han gå utendørs med gåstol.

– Jeg tror det er realistisk at jeg en dag vil klare meg på egen hånd. Jeg har lært at man aldri må gi opp, men fortsette å kjempe, sier Fidyka. (©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.