Annonse

Lam mann går igjen etter ny type behandling

Leger beskriver det som et stort gjennombrudd.

(NTB-AFP): Polske Darek Fidyka (40) ble lam fra brystet og ned som følge av et knivstikk i 2010 som nesten delte ryggmargen hans i to.

Behandlingen gikk ut på at nerveceller fra nesen ble transplantert over og under skadestedet, for at nervene i ryggmargen skulle vokse sammen igjen.

- For meg er dette mer imponerende enn en mann som går på månen. Jeg tror dette er øyeblikket hvor vi har klart å kurere lammelser, sier Geoff Raisman, leder av en gruppe britiske forskere som sammen med polske kirurger har behandlet Fidyka.

Det er fire år siden Darek ble knivstukket. (Foto: AFP PHOTO / BBC PANORAMA)Det er fire år siden Darek ble knivstukket. (Foto: AFP PHOTO / BBC PANORAMA)

Andre forskere er mer tilbakeholdne og mener at det er viktig å avvente resultatene fra flere tilfeller. Enkelte påpeker at det er uvisst om transplantasjonen er årsaken til den nevrologiske bedringen, skriver nyhetsbyrået AFP.

Etter knivstikkingen fikk Fidyka intensiv fysioterapi i to år uten å bli bedre. Men kun tre måneder etter operasjonen i Polen begynte musklene i det venstre låret hans å vokse. Tre måneder etter det igjen kunne han ta sine første steg med hjelpemidler, og nå kan han gå utendørs med gåstol.

– Jeg tror det er realistisk at jeg en dag vil klare meg på egen hånd. Jeg har lært at man aldri må gi opp, men fortsette å kjempe, sier Fidyka. (©NTB)