Hvordan gjøre planken riktig?

Planken - mageøvelsen som er vanskelig å gjøre riktig, men som virkelig kan gi knallresultater.

Mange sverger til planken for å trene magemusklene og kjernemuskulaturen, men gjør du øvelsen feil kan du trene på deg skader. Øvelsen er av typen du verken trenger utstyr eller medlemskap i treningssentre for å gjøre. Her er tips til bedre planketrening - lykke til!

Riktig planketeknikk

"Navlen inn mot ryggmargen!" Det er huskeregelen for en vellykket plankeøvelse. (Foto: KK.no Per Ervland)"Navlen inn mot ryggmargen!" Det er huskeregelen for en vellykket plankeøvelse. (Foto: KK.no Per Ervland) Unngå svai i ryggen!  KK.nos trenings- og kostholdsekspert Ina Garthe viser riktig utføring av planken. Løfter du ett ben blir øvelsen hardere, så sørg for at du mestrer utgangsposisjonen før du øker vanskelighetsgraden.

Sideplanke - for de skrå magemusklene

Sideplanken er en variant av planken som fokuserer på de skrå magemusklene. (Foto: Klikk.no)Sideplanken er en variant av planken som fokuserer på de skrå magemusklene. (Foto: Klikk.no) Det er viktig at albuen er plassert rett under skulderen, forklarer Klikk.nos ekspert Katrine Karlsrud. Se instruksjonsvideo i saken.

Planke med ullsokker - for de viderekommende

På med ullsokkene og bøy knærne! Denne er for de viderekommende. (Foto: Klikk.no)På med ullsokkene og bøy knærne! Denne er for de viderekommende. (Foto: Klikk.no) Planken blir tyngre og tøffere hvis du gjør den med ullsokker! Denne varianten krever at du virkelig har kontroll på grunnposisjonen. Sjekk ut Klikk.nos punkt-for-punkt-forklaring.

Hvem bør ikke trene planke?

Ikke alle har god utbytte av planken. Kvinner som opplever at de rette magemusklene har glidd fra hverandre under graviditet og ikke har kommet sammen igjen etterpå, bør vurdere å kutte øvelsen fra sitt treningsprogram. Side2.no siterer fysioterapeut og professor Kari Bøs forskning på fenomenet, og du kan lese mer om dette her.

Lær deg flere mageøvelser

Artikler om mageøvelser, samlet fra norske helse- og treningsnettsteder.Artikler om mageøvelser, samlet fra norske helse- og treningsnettsteder. Stram mage kommer åpenbart ikke av seg selv. På vår temaside «Flat mage» har vi samlet artikler om mageøvelser og trening av kjernemuskulatur, så da har du i hvert fall et sted å starte! Har du tips til gode treningsartikler eller øvelser? Legg gjerne igjen en kommentar under.