Vis mer

Hvaloppkast, oksesperm og morkake: Dette inneholder sminken din

Dette vil du kanskje ikke vite.

(upublisert) Opprettet


Mange har ingen anelse om hvilke ingredienser som befinner seg i sminken, barberskummet eller parfymen. Ambergris, lanolin og pigment red 101 høres helt greit ut, men blir kanskje litt eklere når du vet at det bare er andre navn på hvaloppkast, fett fra dyrepels og rust.

Dette er noen av ingrediensene i sminken og velværeproduktene dine, du kanskje ikke vil vite om:


 1. Snegleslim


  FOTO: Scanpix Denmark / NTB Scanpix

  Den typen glykolsyre og elastin som man finner i snegleslim, finner man også i mange fuktighetskremer. Grunnen er at dette sekretet beskytter mot rifter, bakterier og UV-stråler, skriver Metroxpress.


 2. Fett fra dyrehår


  FOTO: Shutterstock / NTB Scanpix

  Lanolin er et annet ord for «fett fra dyr med ull». Lanolin kan blant annet komme fra sauer som ikke har badet på svært lang tid, og hvor ulla ikke har blitt klippet, skriver nettstedet Cracked. Ullfettet som klemmes ut av ulla brukes både til skopuss og bunnstoff til båt.

  Og til å smøre ut i ansiktet ditt. Det er også en god sjanse for at du har hatt det på leppene, og faktisk også i munnen, siden dette er stoffet som gjør lebestifter klebende.


 3. Hvaloppkast


  FOTO: Splash News / NTB Scanpix

  Ambergris, som praktisk talt er hval-oppkast, er en voksaktig substans som har blitt brukt i parfymer i flere tiår, skriver New York Times.

  Nå har mange parfymeprodusenter gått over til å bruke syntetisk ambergris siden det naturlige er veldig dyrt.


 4. Oksesperm


  FOTO: Samfoto / NTB Scanpix

  Oksens sæd gjør tilsynelatende underverker for håret. Den skal være en god kilde til fuktighet, skriver Metroexpress.


 5. Haileverolje


  FOTO: Shutterstock / NTB Scanpix

  Squalene er rett og slett olje klemt ut av leveren til en hai. Det finner du blant annet i mange fuktighetskremer, solkrem, øyensminke, lebestift og badeolje, skriver Cracked.


 6. Døde alger


  FOTO: Shutterstock / NTB Scanpix

  Diatoméjord eller kirselalger brukes både i tannkrem og sminke.


 7. Rust


  FOTO: Shutterstock / NTB Scanpix

  Har du noen gang sett at det står «pigment red 101» på listen over ingredienser? Da smører du rett og slett ansiktet inn med rust.
  Denne ingrediensen kalles også «ferrous oxide» og «pigment brown 6».


 8. Morkake


  FOTO: Samfoto / NTB Scanpix

  Ekstrakter fra morkaken til både mennesker og dyr er faktisk kjent for å gi fuktighet til hud og hår. Derfor finnes dette i flere skjønnhetsprodukter, skriver Totalbeauty.

  Dette høres jo ganske spesielt ut, men ifølge Daily Mail skal A-kjendiser som Victoria Beckham and Simon Cowell sverge til hudbehandlinger med morkake. Men når kosmetikk inneholder morkakeekstrakt kan det også gi kroppen hormoner den ikke skulle hatt, og som ikke er gunstige for oss.Legg til sol_no på SnapChat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.