Vis mer

Hva har du gjort i barnehagen? Derfor svarer barna «ingenting»

Barn husker ikke på samme måte som voksne, ifølge danske forskere.

(upublisert) Opprettet


«Ingenting». Hvis du spør små barn om hva de har gjort i barnehagen i dag, er dette ofte svaret. Men det betyr ikke at barna husker dårlig, ifølge danske forskere.

Spørsmålet stilles rett og slett feil, skriver vitenskab.dk.

- Det er vanskelig for små barn å grave frem minner på kommando, blant annet fordi de må bruke frontallappene i hjernen, og de er ikke ferdig utviklet før barna blir eldre, sier professor Peter Krøjgaard, ved Center for Selvbiografisk Hukommelsesforskning ved Århus Universitet.

Små barn har lettere tilgang til minner når de dukker opp helt spontant og ut av det blå. Disse minnene kommer fra assosiasjoner, og dermed trenger de ikke bruke frontallappene på samme måten.

Slik fremkaller forskerne barnas minner


Nå har forskerne utviklet en metode hvor de kan fremkalle spontane minner hos barn. Dermed kan de også finne ut hva barn husker.

Resultatene er publisert i det medisinske tidsskriftet Consciousness and Cognition.

Forskerne lot 67 barn prøve seg på to merkelige lekemaskiner, i løpet av tre år. Den ene var en «magisk krympemaskin», som tilsynelatende kunne få ting til å krympe. Den andre var en «gal kopimaskin» som kunne kopiere ting.

Forskerne laget maskinene for å være sikre på at de hadde noe som barna garantert ikke hadde sett, og kunne huske fra et annet sted.

38 av barna prøvde seg på maskinene flere ganger, mens 29 av barna utgjorde en kontrollgruppe som ikke hadde lekt med maskinene tidligere.

- Stemmer ikke at barn under fire år ikke husker


Barna som tidligere hadde lekt med maskinene var mye flinkere enn barna i kontrollgruppen, til å spontant fortelle om, eller gjøre ting som viste at de visste hvordan maskinene virket. Dermed viste forsøkene at barn i treårsalderen også kan huske ting ved å gjenoppleve tidligere opplevelser.

- Et av de store navnene innenfor episodisk hukommelse, som betyr at man husker noe man personlig har opplevd, er kanadiske Endel Tulving. Han hevder at barn under fire år ikke kan reise mentalt tilbake til en begivenhet. Men resultatene fra våre undersøkelser viser at det kan de, sier professor Krøjgaard.


Legg til sol_no på SnapChat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.