Vis mer

Her er tegnene på at du er deprimert

Sjekk om du er i faresonen.

(upublisert) Opprettet
Alle føler seg nedfor av og til, men depresjon stikker lang dypere. Om lag 15 prosent av befolkningen vil bli rammet av depresjon en eller annen gang i løpet av livet. Andelen er større blant kvinner enn blant menn. Særlig når det er vinter og lite lys, kan depresjonen komme snikende.

Symptomene på depresjon varierer fra person til person, så sykdommen er ikke alltid like lett å oppdage.

Vær obs på disse faresignalene:

1. Du har ikke ork til noe


Er du deprimert, kan du føle deg tom og nedstemt. Motivasjonen er på bunn, og selv hverdagslige ting føles som et ork. Livsgleden er ikke den samme som før, og du slutter gjerne å glede deg til ting. Følelsen av håpløshet og svekket selvbilde dominerer.

2. Søvnproblemer


Søvnen kan påvirkes begge veier. Uansett hvor mye du sover, føler du deg ikke uthvilt. Det er et ork å komme seg opp av senga om morgenen, og du tilbringer gjerne hele dagen i senga. For de som sliter med for lite søvn, er særlig innsovningsfasen er et problem.

3. Endringer i matlyst


Lysten på mat forsvinner gjerne når en depresjon blusser opp. Maten smaker ikke og du glemmer å spise. Folk som er rammet av vinterdepresjon opplever ofte økt matlyst. Lysten etter søtsaker er særlig stor, noe som kan føre til vektøkning.

4. Blir fortere irritert


Temperamentet endres. Tålmodigheten er ikke den samme som før, og du blir fort irritert over småting. Andre reagerer stikk motsatt, og mister evnen til å hisse seg opp.

5. Konsentrasjonsvansker


Du klarer ikke lenger å fokusere på én ting over en lengre periode. Enkle oppgaver på jobb eller skole har plutselig blitt en utfordring. Det har også blitt vanskeligere å ta beslutninger.

Mistenker du at du lider av depresjon, bør du ta kontakt med fastlegen din. Det finnes imidlertid en test som kan gi deg en indikasjon om hvor på depresjonsskalaen du befinner deg. MADRS-testen brukes gjerne av psykologer, og resultatet bør tolkes av profesjonelle.


Legg til sol_no på SnapChat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.