Her er de nye røykpakkene og snusboksene

Like pakker med lik skrift, advarsler og farger skal forhindre at barn og unge fristes til å begynne med tobakksprodukter.

(upublisert) Opprettet

– Tobakk er et produkt det ikke finnes noen fornuftige argumenter for å bruke. Da appellerer produsentene til kultur og identitet for å tiltrekke seg nye brukere. Unge blir påvirket. Utseendet på tobakksemballasjen kan være det som får dem til å prøve tobakk for første gang, eller la være, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie til NTB.

Regjeringen sender i slutten av februar ut høringsforslag om standardisert og reklamefri emballasje for all tobakk som selges i Norge. Tobakkspakningene skal ha mørkegrønn farge og ha lik utforming.

Snusfornuft

Forslaget vekker begeistring hos Landsforeningen for Hjerte- og Lungesyke (LHL) og Kreftforeningen:

– Pakningene er den siste reklameflaten produsentene har igjen og de markedsfører mot unge. Vi har jobbet for standardisering av pakninger i årevis. Vi har god global kontakt med fagmiljø og søsterforeninger og kjenner godt argumentene for og imot: Vi er overbevist om at dette er noe av det viktigste vi kan gjøre for å hindre at en oppvoksende generasjon begynner med tobakk og snus, sier generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen.

Forslaget innebærer også at dagens helseadvarsler skal forsterkes og dekke minst 65 prosent av røyketobakkens forside og bakside, med tekst og bilde. Dette er i henhold til et EU-direktiv som trer i kraft mai 2016. På røykfri tobakk skal det være tekstadvarsler.

Skepsis

Snusgiganten Swedish Match er ikke fornøyd med å havne i samme boks som røyketobakksprodusenter:

– Dette blir helt feil. Det er bred enighet i forskermiljøer om at snus er minimum 90 – 99 prosent mindre skadelig enn sigaretter, sier kommunikasjonsrådgiver Espen Kjendlie.

Kjendlie mener forslaget mangler logisk grunnlag:

– Helseministeren sier det ikke er lignende planer for alkohol. Alkohol ødelegger tusenvis av familier og liv i løpet av et år. Snus ødelegger ingen familier.

Røyketobakksprodusenten Philip Morris tar på sine nettsider avstand fra tiltak som nøytral emballasje, som de mener er en regulering som hindrer voksne i å kjøpe og bruke tobakksprodukter.

Høie imøtegår kritikken og sier forslaget skal forebygge at unge rekrutteres til tobakksbruk:

– Det vil ikke medføre mer byråkrati og heller ikke begrense forbrukeres valgfrihet. Dette er derfor et forslag som henger tett sammen med denne regjeringens ideologi.

Lunkent Frp

Høie og Høyres regjeringspartner sendte mandag ut en pressemelding der de presiserer at dette ikke er et forslag Frp står bak:

– Frps stortingsgruppe har ikke tatt stilling til forslaget. Det vil vi gjøre på et senere tidspunkt. Frp er opptatt av å gjøre røykeslutt enklere, ikke av å gjøre hverdagen for røykerne vanskeligere, sier helsepolitiker Morten Wold.

Han forventer at e-sigaretter blir tilgjengelige i Norge, som hjelpemiddel for dem som vil stumpe røyken. Høie bekrefter at et slikt forslag nå vurderes.

Torstein Schroeder, direktør i Virke KBS, mener høringsforslaget er bra for folkehelsa, men mener det må kombineres med tiltak mot tobakkssmugling:

– Smuglervarer kan være mer skadelige og i tillegg taper staten inntekter på avgifter, som kunne vært brukt i kampen mot kreft, sier Schroeder. (©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.