Hasjholdninger hos studenter overrasker forskerne

- Dramatisk endring.

Studentene ved Universitetet i Oslo mener nå at alkohol er farligere enn cannabis. Holdningsendringene betegnes som dramatiske og overraskende, skriver Universitas.

Willy Pedersen har forsket på rusmiddelbruk i mange år og står bak artikkelen funnene er hentet fra. Han betegner resultatene som overraskende og sier det er første gang at alkohol bedømmes som farligere enn cannabis i norske spørreundersøkelser.

– Dette er en dramatisk endring, sier Pedersen, professor i sosiologi ved Universitetet i Oslo (UiO) til Universitas.

Studentene mener at alkohol oftere leder til skader og ulykker. For andre skadevirkninger rangeres cannabis og alkohol som omtrent like farlig, med unntak av mental helse hvor studentene mener cannabis er verst. Sammenlagt vurderes cannabis som litt mindre farlig enn alkohol.

Advarer mot cannabis

Pedersen sier det ikke er grunn til å slå alarm.

– Tvert imot. Studentenes oppfatninger minner om hva forskere har sagt i mer enn tjue år. Alkohol er temmelig farlig, og det er gledelig at studentene omsider aksepterer det. Samtidig har det blitt drevet mye uvettig skremselspolitikk mot cannabis, som de nå forstår at hviler på sviktende grunnlag, sier han.

Pedersen mener skadevirkningene av cannabis kan reduseres om bruken av rusmiddelet avkriminaliseres.

– Men hasj er knyttet til en illegal økonomi og en kraftfull subkultur. Derfor går det ofte dårligere med ungdommer som røyker mye hasj enn dem som bruker mye alkohol. Mitt råd er derfor: hold dere unna cannabisen, sier rusmiddelforskeren.

Streng regulering av alkohol

Artikkelen «Which substance is most dangerous» som nå publiseres i Scandinavian Journal of Public Health viser at 27,5 prosent av de spurte studentene hadde brukt cannabis i løpet av de siste tolv månedene.

Pedersens oppfordring til myndighetene er å følge nøye med på hva som skjer i de amerikanske delstatene som har legalisert stoffet. Dersom erfaringene er positive, må vi tørre å ha en fordomsfri diskusjon her, mener han.

– For det første bør vi opprettholde en streng regulering av alkohol. Når det gjelder narkotikapolitikken, har vi brukt rettsvesen og politi i altfor høy grad. Over hele verden ser vi endringer, og Norge kommer helt sikkert til å følge etter, sier han. (©NTB)