Gjør du dette, slipper du å falle på isen igjen

Unngå å skade deg i vinter.

(upublisert) Opprettet
Nå er det høytid for å falle på isen, og mange av de som ikke klarer å holde seg på beina, ender opp på legevakten med bruddskader. Tar du visse forholdsregler, blir det mye lettere å få fotfeste. Ifølge tall fra NORSAFETY, kunnskaps- og kompetansesenter for skadeforebygging og sikkerhet, utgjør fall på isen ti prosent av totalt antall skadde i løpet av ett år. De fleste fallulykker skjer på mandager, så det kan lønne seg å være særlig påpasselig i starten av uken. SOL har samlet gode råd for å holde seg på beina på isen.

1. Spray sålene

Snow Grip er egentlig beregnet på bildekk, men er effektivt også for å få bedre fotfeste på isen. Spray på skosålen, så kan du bevege seg stødigere i vinter. Ifølge Klikk, kan sprayen fjernes fra skoene med dekkvask.

2. Bruk brodder

Brodder er ikke lenger bare forbeholdt eldre damer, og utvalget har etter hvert blitt stort. Ut.no har gjort det lettere å navigere i jungelen, med en stor test av brodder. Er du glad i å løpe ute, eller ikke orker å dra på deg broddene i tide og utide, kan det være mer gunstig å gå for sko med innebygde pigger.

3. Strø med kaffe

Har du verken grus eller salt for hånden, kan du heller bruke kaffegrut til å strø gårdsplassen. Gruten er effektiv på holka, og syren bidrar til å smelte isen. Ifølge Klikk, har aske samme effekt som kaffegrut. Bare vær forsiktig med å dra asken inn i huset igjen.

4. Velg riktige såler

Hvilket materiale sålene dine er laget av, er avgjørende for hvor godt fotfeste du har på isen. Mange av skoene som selges i norske skobutikker, er produsert i land som ikke har samme klima som Norge. Sålene er derfor ofte ikke beregnet for glatte forhold, skriver Klikk. Rågummi er det materialet som er absolutt mest sklisikkert. - En såle av rågummi bør være mest mulig myk og seig, da sitter den bedre på underlaget, også på glatt snø og is, sier Marie Haugen Bævre hos skobutikken Lille Vinkel i Oslo til Klikk.

5. Fall riktig

Dersom du likevel er uheldig å falle, kan du begrense skaden ved å falle riktig. I sommer var 18 utenlandske studenter i Tromsø på kurs for å lære hvordan de skal falle på isen, skriver NRK. Judo-instruktør, Svenja Rahn, rådet studentene å falle som en banan. Hold armene inntil kroppen og prøv å land på siden i stedet for på ryggen. Da minsker du risikoen for å brekke noe. - Noe av det viktigste er å huske å puste skikkelig ut når man faller, sier Svenja til NRK. Her burde flere kanskje investert i brodder:

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.