Vis mer

Forskning: Protein etter trening gir ikke større muskler

En myte du kanskje har trodd på hele livet.

(upublisert) Opprettet


Det er ingen hemmelighet at mange heller nedpå en proteinshake eller spiser en proteinbar etter trening. Årsaken er at mange forskere og treningseksperter har trodd at det er mulig å bygge mer muskler ved å innta proteiner i de første to timene etter trening.

Tidligere har det vært anbefalt et inntak mellom 1,4 og 2 gram pr kg kroppsvekt, avhengig av intensitet og type trening, skriver Fitnessbloggen.

Men det ser nå ut til å være en myte, skal vi tro en ny forskning.

Forskning.no viser til to store gjennomganger av forskningen på området og det er ingen forskjell på folk som inntar protein før og etter trening.

Får nok protein gjennom vanlig kosthold


Protein er en viktig byggestein for menneskekroppen, og er helt essensielt for oppbygningen av muskler, men det holder å spise nok protein i løpet av dagen, konkluderer forskerne.

Ifølge Norsk Helseinformatikk skal de fleste klare å dekke proteininntaket gjennom et vanlig kosthold som inneholder blant annet melkeprodukter, fisk, fugl, kjøtt eller egg.

Førsteamanuensis ved institutt for folkehelse på Aarhus Universitet, Kristian Vissing, er enig med forskningen.

– Etter å ha lest de to metastudiene er jeg overbevist. Jeg har anbefalt proteininntak etter trening i bøker og i undervisningen. Det vil jeg ikke lenger gjøre, i hvert fall ikke for unge mennesker, sier han til Forskning.no.

Førsteamanuensis Lars Holm har lenge vært skeptisk til proteintilskuddene. Til Forskning.no sier han at unge mennesker får nok protein fra en vanlig kosthold, så lenge de ikke trener på eliteplan eller driver veldig tung styrketrening.

Tidligere i år skrev også VG om en ny studie som tydet på at det kan være en sammenheng mellom bruk av ulike typer proteinpulver og testikkelkreft.

Legg til sol_no på SnapChat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.