Vis mer

Forskning: Dette skjer med kroppen hvis du dropper vanlig kosmetikk i tre dager

Overraskende resultat.

(upublisert) Opprettet
Forskere fra universitetene UC Berkeley og Clinica de Salud del Valle Salinas har sammen undersøkt hva sminke, sjampo, hudkremer og andre kosmetiske produkter gjør med kroppen vår.

Studien, som tar for seg hormonforstyrrende stoffer, ble publisert i mars, og får nå stor oppmerksomhet verden over.

100 jenter


Forskerne ga rundt 100 tenåringsjenter fra 12 forskjellige skoler og universiteter spesielle produkter som ikke inneholdt hormonforstyrrende stoffer eller andre skadelige stoffer.

Kosmetikken jentene fikk inneholdt hverken parabener, ftalater, triclosan eller oxybenzone.

Disse stoffene finnes ofte i sminke, hårprodukter og andre ting som er del av skjønnhetsrutinen til mange, skriver University of California på sine nettsider. 

KK har tidligere omtalt en undersøkelse som viser at man blir utsatt for opptil 515 ulike kjemikalier hver dag gjennom produktene man bruker. Men det har lenge vært mye usikkerhet om hvordan dette påvirker hormonsystemet.

Markant nedgang


Da tre dager var gått, samlet forskerteamet inn urinprøver av alle jentene. Resultatene viste, ifølge forskerne, en markant nedgang av kjemikalier og andre skadelige stoffer i urinen til jentene, skriver Dagens.dk.

- Fordi kvinner er primærbrukere av mange produkter til personlig pleie, kan de blir uforholdsmessig utsatt for disse kjemikaliene. Tenåringsjenter kan blir spesielt utsatt fordi kroppen deres fortsatt utvikler seg, og fordi forskning har antydet at de bruker mer skjønnhetsprodukter om dagen enn en gjennomsnittlig voksen kvinne, sier Kim Harley, hovedforfatteren bak studien, ifølge Collectiv-Evelution.com.

 

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.