Vis mer

Forskere kan ha funnet grunnen til at noen blir gærne i fylla

Kanskje ikke så rart at folk fra Finland har fått et rykte på seg.

(upublisert) Opprettet


Våre finske naboer i øst har fått et rykte på seg for drikke med begge hender, og ikke minst for å bli litt gærne i fylla.

Nå har forskere ved Universitetet i Helsinki funnet ut at det kan være en biologisk grunn til nettopp dette.

SOL har samlet den viktigste informasjonen fra forskningsrapporten, ført i pennen av Roope Tikkanen og hans team, som først ble publisert på Translational Psychiatry.


 1. Kan skyldes feil i et spesielt gen


  Rundt 100.000 finner har en spesiell genmutasjon - altså en en forandring av et enkelt gen. Dette fører til at kroppen mangler én av de 14 reseptorene som oppfatter signalstoffet serotonin, skriver forskning.no.

  Forskere mener at disse menneskene har en større risiko for å bli ekstra utagerende i fylla.


 2. Havnet i slåsskamper


  Folkene bak undersøkelsen samlet totalt 170 finner. 14 av dem hadde ingen voldelig bakgrunn, men var bærere av denne mutasjonen. De øvrige 156 var uten feilen.

  Sammenligningen viste at bærerne hadde aggressive utbrudd, havnet i bråk og slåsskamper og ble mer impulsive da de var påvirket av alkohol, skriver forskningsleder Roope Tikkanen, ifølge TV 2.

  Dette skjedde nesten hver gang den samme gjengen fikk i seg alkohol.


 3. Finnes bærere i Norge?


  Den samme forskeren skriver i en epost til forskning.no at det foreløpig ser ut til at mutasjonen kun finnes i Finland.

  - Jeg tror ikke at den finnes i den opprinnelige befolkningen i Norge. Men finske folk har jo giftet seg med nordmenn, så antagelig finnes det et fåtall bærere innenfor Norges grenser, skriver han.

  Tikkanen håper oppdagelsen kan åpne for utvikling av medisiner, som kan hjelpe mennesker som har problemer med alkohol og oppførsel.


 4.  Funnet bør bekreftes av flere studier


  Funnet i Finland har fått stor oppmerksomhet, men det understrekes at undersøkelsen har en del svakheter: Blant annet at deltagelsen i studien ikke bar spesielt høy. I tillegg var de 14 utvalgte ikke representativt for befolkningen.

  Studien bør altså bekreftes av andre.


Kilder: Forskning.no / TV 2Translational PsychiatryLegg til sol_no på SnapChat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.