Forskere: - De som spiser dette, lever lenger

Så mye bør du få i deg hver dag.

(upublisert) Opprettet
Det er forskere ved det anerkjente Harvard-universitetet som står bak studien. Og de har gått grundig til verks: De fulgte kostholdet og helsetilstanden til mer enn 100.000 personer over en periode på 14 år, skriver britiske The Telegraph.

Dette spiste de

Alle de involverte var friske da studien ble startet i 1984. Da de samme personene ble fulgt opp i 2000, var 26.000 døde. De som levde og var ved god helse, var de som hadde spist mye fullkorn - som fullkornsgrøt, brun ris, mais og quinoa. Et fullkornsrikt kosthold beskyttet tilsynelatende mot flere helseproblemer og spesielt hjertesykdom, viste studien. Studien er godt nytt for mange nordmenn - da fullkorn er en selvsagt del av manges kosthold her i landet. Ifølge forskning.no spises fullkorn hovedsakelig i Norden og i Polen. Å spise alle de tre delene av kornet er lite vanlig i resten av verden.

Så mye bør du få i deg

Det norske Helsedirektoratet anbefaler å få i seg grove kornprodukter hver dag. I kostholdsrådene skriver de at de grove kornproduktene til sammen bør gi 70-90 gram sammalt mel eller fullkorn per dag. Fire forslag til hvordan du kan få i deg den anbefalte mengden grove kornprodukter:
  • - Fire brødskiver med en stor andel sammalt mel, for eksempel merket ekstra grovt i Brødskalaen.
  • - Én tallerken grov kornblanding og to skiver ekstra grovt brød.
  • - Én tallerken havregrøt og én porsjon fullkornspasta eller fullkornsris.
  • - To tallerkener havregrøt.
 

5 positive effekter ved fullkorn

Harvard-studien er langt fra første gang fullkorn nevnes i positiv og helsebringende sammenheng. 1. Nordiske forskere tror fullkorn kan være viktigere enn både frukt og grønt i kampen mot kreft, skriver forskning.no.   2. Iform.no skriver at fullkorn fjerner magefettet. 3. Bramat.no skriver at inntak av fullkorn minsker risikoen for overvekt og livsstilssykdommer. 4. LHL skriver at fullkorn kan være bra for kolesterolet. 5. Hvafor.no skriver at fullkorn skal være bra for fordøyelsen.
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer