Annonse

Forsker: Dette er viktig hvis du vil ned i vekt

Professor mener det er viktig å kose seg.

Passer du vekten din eller vil gå ned noen kilo? Da kan du drikke rødvin og spise både sjokolade og ost med god samvittighet. Det mener i alle fall forsker Tim Spector ved Kings College i London.

Ifølge Daily Mail, mener professoren at vi skal kose oss med favorittmaten, i stedet for å holde oss unna.

Det høres kanskje for godt ut til å være sant, men Spector sier at nøkkelen til vektreduksjon ikke er å telle kalorier, men å sørge for en god bakteriekultur i magen. Han peker på at det er viktig at bakteriekulturen skal være variert, og mener at både rødvin, kaffe, sjokolade, nøtter og ost kan bidra til dette.

- Jo mer variert vi spiser, jo flere mikrober dannes i kroppen vår noe som gjør oss sunnere, uttalte Spector under denne ukens Oxford Literary Festival.

Samtidig påpeker professoren at hurtigmat og annen fettholdig mat med mye sukker dreper den gode bakteriekulturen i kroppen.

Flere andre forskere har avdekket fordeler både med sjokolade og vin. Regelmessig inntak av litt sjokolade kan blant annet forbedre hjernekapasiteten i tillegg til at det kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer.

Studier viser at også rødvin kan være bra for hjertet, forutsatt at du trener.

Så mye bør du trene


Til tross for at det er lov til å kose seg en gang i blant, bør alt gjøres med måte. En viktig faktor for å ha en sunn livsstil er å holde seg i bevegelse.

Staten anbefaler voksne mennesker minimum 30 minutter fysisk aktivitet hver dag. Aktiviteten kan deles opp i bolker på minimum ti minutter, opplyser Helsedirektoratet på sine nettsider. Barn og unge bør være fysisk aktive minst en time hver dag.

Usunt kosthold truer helsa


En ny rapport fra Folkehelseinstituttet viser at usunn mat er blitt en større utfordring for folkehelsen enn røyk.

Hvis man ser alle aldre under ett, er nå et usunt kosthold den største livsstilsutfordringen som påvirker helsa vår, viser rapporten.


– Ikke fordi usunt kosthold er farligere enn røyk, men fordi stadig færre nordmenn røyker. Siden 1990 er andel røykere i Norge redusert fra 35 til 13 prosent, sier Stein Emil Vollset, leder ved Folkehelseinstituttet nyopprettede Senter for sykdomsbyrde til NTB.