Forsker: Derfor er tull og tøys svært viktig for barnas utvikling

Å tøyse med småbarn gir dem fortrinn

Er du av dem som elsker å tulle og leke liksom-leker med barna dine? Bra, dét gjør du lurt i!

De siste årene har nemlig ulike studier - hovedsakelig fra universitetet i Sheffield og Stirling - vist at tull og tøys kan gi barna flere viktige fordeler.

Den britiske psykologiforskeren Elena Hoicka er verdensledende på dette feltet, og vi har samlet noen av hennes viktigste funn.

Her er fire grunner til at det er lurt å fleipe med barna i tidlig alder:


 1. Hjelper dem å skille vås fra fantasi


  Ved å tulle og late som kan foreldre hjelpe små barn til å forstå hva som er spøk, skuespill og fakta, skriver Forskning.no.

  Ved Universitetet i Sheffield gjorde de i fjor to studier. I den ene tøyset foreldrene til barn mellom 16 og 20 måneder ved å bruke gjenstander på en annen måte enn vanlig. I den andre studien ble foreldre til to-åringer bedt om å spøke verbalt med barna - for eksempel ved å si at et lekehus var en hest.

  Begge studiene viser at barna ble mindre overbevist da foreldrene fleipet enn da de gjorde late som-leker. Det var faktisk slik at barn helt nede i 16 måneders alder skjønte forskjellen på en som vitset og en som latet som.

  – Studien viser hvor viktig lek er for barns utvikling, sier dr. Elena Hoicka,  hovedpersonen bak de ulike studiene, i en pressemelding.


 2. Takler stress bedre


  Vokser barna opp i et hjem med mye latter og moro, kan de bli bedre forberedt på vanskelige situasjoner.

  - Humor er viktig for å takle stress. Visse typer humor, for eksempel det å se humoren i dagligdagse situasjoner, gjør at folk kan takle ting bedre. De som klarer det er mindre deprimerte og så videre, sa Hoicka til BBC i 2011. 


 3. Barna får lettere venner


  Du har kanskje oppdaget at du tiltrekkes av folk med samme humor som deg? Humor knytter oss sammen - og det gjelder naturligvis også de minste.

  Hoicka forteller at barn som har lært seg å lese ansiktsuttrykk og verbale signaler utvikler ferdigheter som er viktige i voksenlivet.

  - Det å tøyse er viktig for å få venner, konstaterte hun overfor den britiske statskanalen.


 4. Lærer lettere


  Liksom-leker og tull øker også mulighetene til å lære og knytte seg til foreldrene, skriver Forskning.no.

  – Å vite hvordan man skal spøke er bra for å opprettholde relasjoner, tenke utenfor boksen og nyte livet. Det å forestille seg ting hjelper barn til å øve på nye ferdigheter og lære ny informasjon, uttalte Hoicka.

  Les mer om fremgangsmåten og funnene til Hoicka og de andre forskerne her.


Kilder: Forskning.no / BBC / Daily Mail Legg til sol_no på SnapChat