Fire positive helsenyheter

– Dette er en «game changer» på nivå med antibiotika.

(upublisert) Opprettet
Helsenyheter kan ofte være negative og noen ganger skremmende. Det er så mye vi blir advart mot, og bør unngå. Her er fire helsenyheter med positiv vinkling fra uka som gikk:

1. Flere overlever kreft

Kreftbehandlingen har gjort store fremskritt, skriver Dagbladet.no (krever innlogging). Kreftregisteret kom denne uka med nye med nasjonale rapporter over de vanligste krefttypene i landet. Overlevelsen for alle kreftformer samlet, ligger nå på 60 til 70 prosent. Det betyr at rundt to av tre kreftrammede nå overlever, skriver avisa. 

2. Gjennombrudd i diabetesforskning

Harvard-forskere har klart å klart å masseprodusere insulinproduserende celler, melder Side 2. Gjennombruddet kan føre til at personer med diabetes type 1 i fremtiden slipper daglige insulinsprøyter. Professor Chris Mason ved University College London sier til The Telegraph at behandlingen kan være på markedet om få år, sier professor Mason.

3. Finner aggressiv prostatakreft raskere

Legene ved Oslo universitetssykehus Aker har tatt i bruk en ny metode som kombinerer nyere MR- og ultralydteknologi for å diagnostisere prostatakreft, skriver Dagens Medisin. Siden 2010 har teknikken vært testet ut på cirka 1000 pasienter, og de siste resultatene er nylig publisert. - Vi finner den mest aggressive kreften i 90 prosent av tilfellene. Dette er et kvantesprang i diagnostikken av prostatakreft, sier radiolog Erik Rud til nyhetsavisen for helsesektoren.

4. - Snus har bedret folkehelsen

Å blande økt snusbruk inn i en sak med positive helsenyheter, er kanskje litt rart. Men forskningsleder Karl Erik Lund ved SIRUS (Statens institutt for rusmiddelforskning) er klar på at det har vært positivt for folkehelsen at mange har byttet ut røyk med snus, ifølge Bergens Tidende. - De går fra et livsfarlig produkt som tar livet av halvparten av brukerne, til et produkt som vil innebære en risikoreduksjon på minst 90 prosent, sier forskningslederen til avisa. Overlege Tom K. Grimsrud ved Kreftregisteret er bekymret over hvordan SIRUS og Lund formidler informasjon om røyk og snus. Les hele saken på BT.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.