Fem varer verden holder på å gå tom for. To av dem er livsviktige

Sjokoladen er ikke alene om å være utrydningstruet.

(upublisert) Opprettet
Det gikk formelig et sukk rundt jorda da det i helga ble klart at verden kan gå tom for sjokolade. Men selv om det unektelig er godt og litt sunt, er nok sjokoladenød noe vi mennesker skal komme over. Dessverre er det også andre råvarer som står i fare for å bli utradert. Et par av dem kan ha knusende konsekvenser for samfunnet vårt. Her er fem av dem:

1. Makrellstørje

I går ble makrellstørje, den største av tunfiskartene, oppgradert til statusen «utrydningstruet» av naturbevaringsunionen IUCN. Bestanden av blåfinnet tunfisk, som den også kalles, har sunket med en tredel de siste 20 årene. Hovedårsaken er rovfiske for bruk i sushi, og kjempefisken er særlig utsatt i asiatiske farvann. Oppsiktsvekkende nok er bestanden på vei opp i Norge etter et voldsomt overfiske på 50- og 60-tallet. Så for første gang siden da skal det nå fiskes makrellstørje i Norge igjen. Til tross for det, ytrer både WWF og IUCN sterk bekymring til artens levedyktighet.

2. Helium

Den nobelprisvinnende fysikeren Robert Richardson har hevdet at helium må prissettes 20 til 50 ganger høyere, hvis ikke kan vi tømme brorparten av lagrene på bare noen tiår. Det betyr ikke bare slutten på festlige ballonger som stikker av fra deg. Sykehus har for eksempel stor nytte av gassen. - Helium er verdens nest letteste gass og brukes blant annet som kjøling i MRI-skannere, luftskip og i monitorer som overvåker stråling i forbindelse med anti-terror-overvåkning, skriver NRK. Til gjengjeld skal det være en overflod av helium i solsystemet vårt, et av argumentene for å iverksette gruvedrift i verdensrommet. (Foto: Colourbox)(Foto: Colourbox)

3. Fosfor

I juni i år omtalte VG bekymringene for at fosfatsteinmangel truer verdens matlagre. Mineralet brukes til å utvinne fosfor, en essensiell ingrediens i for eksempel kunstgjødsel. Hvis den produksjonen stagnerer uten at man finner en avløser, vil det ha ekstreme konsekvenser for verdens landbruk. – I verste fall er det noen tiår, i beste fall tar det 100 år, før det er slutt. Men begge deler er korte perspektiv, hevder Petter D. Jenssen ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet til avisa. Norge er blant de verste synderne når det gjelder overforbruk av fosfor i gjødsel, har forsker Anne-Kristin Løes ved Bioforsk Økologisk hevdet til Forskning.no.

4. Antibiotika

- De færreste av oss er så gamle at vi kan huske tiden før antibiotika. Dessverre er det store muligheter for at vi og våre barn vil oppleve tiden etter antibiotika, skriver et samlet utvalg fra Bioteknologinemnda i et leserbrev hos Aftenposten datert desember i fjor. Antibiotika er et av verdens viktigste legemidler og behandler et svært vidt spektrum av infeksjoner. Nå står det i fare for å slutte å virke, og det kan være vår feil. På grunn av over- og misbruk av antibiotika - kurer som iverksettes uten grunn eller avsluttes altfor tidlig - er antibiotikaresistens et radig voksende problem. Over tid kan antibiotika miste sin virkning. Det vil i så fall bli et massivt helseproblem som kan tvinge oss til å gjenoppfinne operasjoner og annen livsviktig behandling. – De må forstå hva det dreier seg om i et folkehelseperspektiv, og det må gis mer penger til informasjon, forskning og for eksempel e-læringsprogrammet e-Bug, som vi snart får i Norge, slår lege Morten Lindbæk fast til NRK om politikernes ansvar.

5. Villaks

- Bestanden av Atlantisk villaks er redusert med 82% de siste 30 årene. Laksen er totalt utryddet i seks land og står i fare for å forsvinne i ytterligere elleve. - Norge, som er verdens største enkeltforvalter av Atlantisk laks, har allerede utryddet laksen i 60 vassdrag, og er i ferd med å utrydde den i ytterligere 200, skriver WWF på sine sider. Bekymringen understrekes av en rapport Direktoratet for Naturforvaltning skrev i 2009, der de advarte strengt mot vekst i oppdrettsnæringen. Mens oppdrett er en sentral grunn til at Norge er verdens største lakseeksportør, skal rømning fra teiner og påfølgende spredning av sykdommer og genetisk materiale være den største trusselen mot ekte norsk villaks.   PS! At noe kan gå tomt, betyr ikke at det vil gjøre det. Nadeem.no har et tankevekkende innlegg om «hvorfor spådommer om at vi går tom for X ofte slår feil».

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.