Etter bare 10 minutter ble det 30 grader i barnevogna

Dette må du passe på i sommervarmen.

Etter bare 10 minutter ble det 30 grader i barnevogna
(upublisert) Opprettet
Når sommeren kommer og sola titter fram er det mange foreldre legger et babyteppe eller helseteppe foran vognåpningen for at babyen skal sove eller skjermes mot sola.

Men dette kan være livsfarlig. 

Sykepleier og helsesøster Helen Lyng Hansen, sier til Søndagsavisen at vognen på kort tid kan bli like varm som en ovn.

- Barna blir sløve og apatiske, samt er det stor risiko for at de blir dehydrerte. I de verste tilfellene kan de dø av varmen som oppstår i vogna.

Trine Giving Kalstad, fagsjef i Landsforeningen for uventet barnedød, sier seg enig og mener foreldre ikke bør bruke tepper som dekker åpningen på vognen.

- Vår anbefaling er å unngå å bruke tykke og tette tepper over vogna. Ut fra det vi vet om risikofaktorer for uventet spedbarnsdød, kan det fort bli for varmt og klamt inne i vognen, sier hun til Klikk.no

Nådde 30 grader på 10 minutter


I 2014 fikk Cecilie Bækken Sørumshagen i oppdrag av Tønsbergs Blad å bytte ut datteren Ruth (5 måneder) med en temperaturmåler. Hun dekket til vognåpningen med et helseteppe og ventet i ti minutter.

Etter bare ti minutter i sola på formiddagen, nådde temperaturmåleren 30 grader.

- Jeg synes det er skremmende. Jeg visste jo fra før av at det er skummelt å dekke til, men jeg visste ikke at det ble så fort hett. I tillegg ville vel barnet avgitt varme, pluss at de har dyne over seg, sa Sørumshagen til avisa.

- Viktig å passe på at dette ikke skjer


Professor og rettsmedisiner, Torleiv Rognum, mener at det å etterlate barn i tildekkede vogner og i varme biler, kan være svært farlig.

- Man har tre klassiske standardrisikoer når det gjelder plutselig død hos små barn, og det er mageleie, røyking og overoppheting. I en tildekket barnevogn har man ikke bare overoppheting, men også dårlig utluftning, sier han til VG og legger til:

- Jeg liker ikke tildekking av barnevogner og sier ofte fra til foreldre som har barnet sitt i tette vogner. Det er like viktig å passe på at dette ikke skjer.

Ifølge Aftenposten har et par norske barn dødd av overoppheting i løpet av de siste 30 årene. Professor og rettsmedisiner Torleiv Rognum er bekymret for foreldre som dekker til barnevognene med tepper for å beskytte barna.

- Det har vært ett dødsfall hvor barnet lå i en vogn og det var helt tett. Dette er en livsfarlig felle.
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer