Er du eldst i søskenflokken? Da har du grunn til å juble

Studier viser at det lønner seg å være førstefødt.

(upublisert) Opprettet
Det kan være grunn til å juble dersom du er den eldste i søskenflokken, og kanskje føler på at dine yngre søsken har det enklere og bedre enn deg selv.

Hvorfor, spør du kanskje? Fordi det finnes flere studier som underbygger det du kanskje alltid har tenkt selv: Du er smartere, har større sjanse for å lykkes og er muligens dine foreldres favorittbarn.

Les også: Den yngste i søskenflokken er den morsomste

Mer ambisiøs og bedre karakterer


Ifølge en studie utført av Institute for Social and Economic Research i Essex, kommer det fram at dersom du er den eldste i en søskenflokk, og jente, er du statistisk sett mer ambisiøs og har flere kvalifikasjoner enn de andre i familien, skriver The Guardian.

De følger opp med å fortelle om andre studier fra Danmark, Nederland og Norge som har pekt i retning av at de eldste i søskenflokken har bedre karaterer, og at dette kan forklares ved at de er mer ambisiøse.

Nettsiden Psykologisk.no skriver at man som førstefødt er i godt selskap. Alle tolv som har gått på månen er førstefødte, og nevner andre medlemmer av "førstefødteklubben", blant annet Angela Merkel, Hillary Clinton og Oprah Winfrey.

Gjør det best på IQ-tester

Den eldste i søskenflokken scorer best på intelligenstester enn sine yngre brødre og søstre, skriver Forskning.no.

Professor Petter Kristensen, tilknyttet Statens arbeidsmiljøinstitutt og Universitetet i Oslo, og professor eremitus Tor Bjekedal ved Forsvarets sanite, har studert fødselsrekkefølge og IQ hos nærmere 250 000 18 og 19-åringer som har vært på sesjon før verneplikt i Forsvaret.

Det er 57 prosent sannsynlighet for at den eldste av søsknene får best resultater på en IQ-test, og de har i gjennomsnitt 2,3 IQ-poeng mer enn enn sine søsken.

Får mer oppmerksomhet og er ofte favoritten


Jeffrey Kluger, seniorredaktør i det amerikanske magasinet TIME og forfatter av boken "The Sibling Effect", sier i sin "TEDx Talk" at de førstefødte blir viet mer oppmerksomhet fra foreldrene enn sine søsken.

Dette harmonerer med en studie fra "University of California" der forskere fant ut at 74 prosent av mødre og 70 prosent av fedre har en favoritt blant barna sine, og at den eldste blir behandlet fordelaktig, skriver The Telegraph.

Legg til sol_no på SnapChat


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer