Ekspert: Dette trikset kan få deg til å sovne på ett minutt

Får du ikke sove? Her er 8 ting du bør prøve.

Ekspert: Dette trikset kan få deg til å sovne på ett minutt
(upublisert) Opprettet
Viktigheten av en god natt søvn skal absolutt ikke undervurderes. Det å sove dårlig henger sammen med å være stresset, og man vet at dårlig søvn og psykiske vansker henger tett sammen.

SOL har derfor samlet noen enkle tips til hvordan du kan sovne fortere:

1. Prøv "4-7-8-metoden" som skal få deg til å sovne på ett minutt


For ett år siden fikk professor og søvnekspert Andrew Weil massiv oppmerksomhet verden over for det han kaller "4-7-8-metoden", som han mener er den aller beste teknikken for å sovne.

Han hevder du kan falle i søvn på ett minutt ved å gjøre følgende:

  • Legg tungespissen opp mot ganen på tannkjøttet rett bak fortennene dine.

  • Slipp all pust ut av lungene.

  • Pust inn gjennom nesen. Gjør dette i fire sekunder.

  • Hold pusten i syv sekunder.

  • Pust ut gjennom munnen og tell til åtte.

  • Gjenta øvelsen maks fire ganger.


Hvorfor fungerer dette, spør du deg kanskje nå. Weil forklarer at teknikken, som stammer fra yoga-verdenen, gjør at oksygenet får tid til å resirkulere, skriver Side2.

Professoren, som har flere søvnbøker på CV-en, hevder at metoden gjør at kroppen roer seg ned, og at du "glemmer" bekymringer og annet og kun tenker på hvordan du puster.

Metoden fungerer - naturligvis - ikke like godt på alle: Et kjapt søk på internett viser at mange hevder at 4-7-8-teknikken har hjulpet dem i søvn, mens andre har ikke merket noen effekt. Det skader i hvert fall ikke å prøve.

2. Før dagbok


Det å bruke tid på kvelden til å skrive ned tanker og følelser eller bare hva du har gjort denne dagen kan være med på å fjerne stress og gjøre deg roligere. Dette vil også bidra til at kroppen slapper av og at du kanskje sovner fortere, skriver Readers Digest.

3. Ikke ha det for varmt eller for kaldt


Ifølge Harvard Medical School skal det lite til før man våkner om natten – spesielt om det er for kaldt eller for varmt på soverommet. Et sted mellom 15-23 grader ligger idealtemperaturen, man må bare prøve seg litt frem for å finne den som passer en selv best. Og husk å holde rommet godt ventilert.

4. Unngå å se på vekkerklokken eller mobilen din


Snu vekkerklokken din vekk fra deg og legg mobilen din opp-ned. Det kan være stressende å følge med på tiden etter at du har lagt deg, noe som igjen kan gjøre det vanskeligere å sovne.

5. Ikke bli liggende om du ikke sovner


Dersom du ikke klarer å sovne og har ligget i 15-20 minutter bør du vurdere å stå opp fra sengen og gjøre en rolig aktivitet, som for eksempel å lese en bok.

6. Ha skjermforbud på soverommet


Ikke bruk soverommet som oppholdsrom eller kontor, men la det være forbeholdt soving. Lyset fra skjermene til nettbrett, mobilen og PC-en din kan bidra til at kroppen ikke klarer å finne til ro. Det finnes også undersøkelser som peker mot at man bør begrense hvor mye TV man ser før man legger seg.

7. Ikke vær for raus med middagshvilen


Det er ikke noe i veien for å ta seg en cowboystrekk på ettermiddagen, men den burde begrenses til mellom 10 og 30 minutter. Sover du lengre enn det vil det være med på å ødelegge for nattesøvnen.

8. Gå til sengs nydusjet


En varm dusj før sengetid, og endringen i kroppstemperatur, gjør at man blir litt sigen i kroppen og kan være med på å gjøre deg trøtt. Og det finnes få ting bedre enn å legge seg nydusjet i oppredd seng med rene laken.

 
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer