Vis mer

Disse tingene angrer mennesker på dødsleiet på

Alle mennene sa det samme: «Jeg skulle ønske jeg ikke jobbet så mye».

(upublisert) Opprettet
Mange angrer på ting man gjorde, eller ikke gjorde, når livet går mot slutten. Men kan vi lære noe av det de døende angrer på, og snu livet vårt så vi ikke ender opp med å ønske at vi hadde levd annerledes?

SOL samler noen av tingene flest angrer på:

1. Jeg skulle levd slik jeg ville, ikke slik andre ønsket


Den australske sykepleieren Bronnie Ward, som har jobbet med døende mennesker i flere år, snakket med pasienter om hva de angret på i livet. I 2012 ga hun ut boken «The Top Five Regrets of the Dying».

Hun skriver at «de samme emnene gjentas igjen og igjen», skriver The Guardian.

Det flest angrer på at de ikke var modige nok til å leve slik de selv ville, istedenfor å leve slik andre forventet at de skulle leve.

- De fleste hadde ikke engang oppfylt halvparten av drømmene sine og døde i visshet om at det var på grunn av valg de hadde tatt, eller ikke tatt. Helse gir en frihet svært få innser, før de ikke har den lenger, skrev Ward.

2. Jeg skulle ikke jobbet så mye


Hver eneste mannlige pasient sykepleieren Bonnie Ward snakket med sa at de skulle ønske de ikke hadde jobbet så hardt. De fortalte at de gikk glipp av tiden hvor barna vokste opp og tid sammen med partneren.

Kvinner angret også på det samme, men de fleste Ward snakket med var eldre og hadde ikke vært forsørgere.

3. Jeg skulle ønske jeg turte å si hva jeg følte


Det tredje vanligste folk angret på var at de ikke turte å gi uttrykk for hva de følte. Mange undertrykker følelsene sine for å unngå konflikter. Dermed endte de med en middelmådig tilværelse hvor de aldri ble den personen de ellers hadde vært i stand til å bli, ifølge Ward.

Ifølge The Daily Positive, som også har gått gjennom Bonnie Wars undersøkelse, skriver at mange også angrer på at de ikke fortalte andre at de elsket dem, eller var glad i dem.

4. Jeg skulle ønske jeg fant meningen med livet mitt tidligere


Nettsiden Lifehack har også publisert en liste over tingene døende oftest angrer på. Deres førsteplass er den samme som i undersøkelsen til Bonnie Ward, men andreplassen på Lifehacks liste er at de skulle ønske de tidligere hadde funnet meningen med livet.

Noen finner aldri meningem med livet, mens andre finner den sent i livet. Om man bruker år av livet sitt på andre ting enn det man føler er meningen med livet, kan det føles som om man lever en annen persons liv.

5. Jeg skulle tatt flere sjanser


Noen er veldig forsiktige som personer og søker sikkerhet. Dette kan av og til hindre dem i å oppnå det de ønsker. Suksess avhenger av og til av at man tar en sjanse.

6. Jeg skulle ønske jeg tok bedre vare på meg selv


Vi spiser ofte mat vi vet ikke er bra for oss, sover for lite og trener ikke så mye som vi burde. Vi jobber ofte for mye, og vi glemmer å ta ferier. Mange angrer på at de ikke passet bedre på helsen.

7. Jeg skulle ønske jeg lot barna mine vokse opp til å bli den de ønsket


Lifehack har også en annen liste over ting folk angrer på i slutten av livet. De seks første ligner på det som allerede er nevnt tidligere, men nummer syv handler om barna.

For noen kan det være hardt å innse at det har vært viktigere for dem å opprettholde fasaden, enn at barna fikk gjøre det de ville i livet. Når livet nærmer seg slutten tar flere innover seg at empati og kjærlighet er viktigere enn konflikter rundt forskjellige verdisyn og meninger.

8. Jeg skulle ønske jeg levde mer i nuet


Mange lever for lite i nåtiden, og lengter til fortiden. Etter hvert som vi blir eldre lever mange av oss mindre og mindre i nuet, skriver Lifehack.

Legg til sol_no på SnapChat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.