Disse skadene kan du få av mobilbruk

Barn kan få muskelskader som følger dem resten av livet.

Disse skadene kan du få av mobilbruk
(upublisert) Opprettet


Mange bruker mobilen så mye at vi nå har begynt å få skader. Både fysiske og psykiske. Det er dermed god grunn for å legge fra seg mobilen litt oftere.


 1. Du kan få mobil-albue


  Mobilbruk har blant annet ført til at flere har fått såkalt «mobil-albue», ifølge The Telegraph. Ortopeder rapporterer om at flere nå får skader i en viktig nerve i armen, som blir overbelastet fordi armen har vært bøyd for lenge.

  Tilstanden kalles cobital tunnel syndrom, og de som har det opplever svakhet i hendene og har vanskelig for å åpne krukker, skrive på tastatur, håndskrift og spille instrumenter.


 2. Du kan få nakkeskader


  Det er heller ikke bra å sitte med bøyd nakke og se ned i mobilskjermen for lang tid av gangen. Dette kan føre til nakkeskader.

  En studie publisert i tidsskriftet Surgical Technology International viser at det å kikke ned på mobilen med nakken i en 60 graders vinkling gir en belastning på over 27 kilo. Det tilsvarer vekten av fire bowlingkuler, skriver Dagbladet.

  Det er viktig å være bevisst på kroppsholdningen når vi bruker telefonen.


 3. Du kan bli «selfie-avhengig»


  Forskere har slått alarm om at mange bruker mobilen så mye at det ender opp med å bli misbruk. Danny Bowman er den første i Storbritannia som fikk diagnosen «selfie-avhengig». Han måkte ut bilder på sosiale medier konstant, men ble aldri fornøyd, skriver Aftonbladet. - Jeg ville se perfekt ut på Facebook og Twitter, sier han til avisen.

  Til slutt ble han deprimert av misbruket. Mye av grunnen var slemme kommentarer på sosiale medier. Løsningen ble å legge seg selv inn på en klinikk for mobilavhengige.


 4. Barn og unge kan få muskelskader


  Barn kan få muskelskader av mobilbruk som følger dem resten av livet, ifølge Heidi Haavik, kiropraktor med doktorgrad i nevrofysiologi.

  – Svært mange, spesielt barn og unge, har en fremoverlent, lutende kroppsholdning når de ser på mobilen, og dette er svært skadelig for skjelettet, men også hjernen, sier Heidi Haavik til Dagens Næringsliv.

  Ifølge en undersøkelse utført av British Chiropractic Assosiation i 2013, hadde 40 prosent av barna mellom 11 og 16 år hatt smerter i nakken eller ryggen på grunn av bruk av PC, mobil eller nettbrett. Ifølge Haavik bør barna ligge på magen når de bruker mobilen eller nettbrettet, eller aller helst sette nettbrettet i et stativ på bordet slik at barnet kan se rett frem.


 5. Du kan få «mobil-tommel»


  Om du har sittet i lang tid og taste intenst på mobiltelefonen kan du få «mobiltommel».

  En større undersøkelse i Storbritannia viser at flere millioner briter lider av skader i tomlene og andre fingre, på grunn av for mye sending av SMS. Tall som ble lagt frem viser at det er 38 prosent flere som har denne  lidelsen i dag, sammenliknet med for fem år siden, skriver BA.

  Flere har også klaget på «mobil-lillefinger». Mange hevder at lillefingeren deres er blitt krokete etter at de har holdt smarttelefonen for mye, skriver TV2.

  Kiropraktor Martin Grimsrud på Din Helse Bjølsen i Oslo sier at det ikke er noen grunn til å frykte «iPhone-lillefingeren».

  – Her må vi frem med brannslukningsapparatet før sosiale medier tar fyr. Det er nok ikke reelt at bruken av smarttelefon forårsaker en deformert lillefinger, sier han.
Legg til sol_no på SnapChat
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer