Disse jobbene gjør deg raskere gammel

Noen jobber gjør at du eldes raskere enn andre.
 1. Statsledere


  FOTO: AFP / NTB Scanpix

  En ny studie tyder på at statsledere eldes raskere enn normalt, skriver forskning.no. Studien som er gjennomført på presidenter og statsministere i 17 land, inkludert Norge viser nemlig at alt stresset og ansvaret kan føre til tidligere aldring.

  Forskerne konkluderer faktisk med at statsledere lever 2,7 år kortere enn andre i gjennomsnitt.


 2. Skiftarbeidere


  FOTO: Roger Hardy / Samfoto / NTB Scanpix

  En studie fra 2014 viser også at hjernen din eldes fortere hvis du jobber skiftvakter over en lengre periode. Grunnen er at når på døgnet du jobber påvirker hukommelsen, evnen til å tenke raskt og å behandle informasjon, skrev VG.

  Forskere ved universitetet i Toulouse og Swansea fant ut at personer som jobber til unormale tider, over en periode på ti år, hadde dårligere kognitive evner enn de som hadde jobbet vanlige dagvakter. Ifølge forskerne hadde de som jobbet skift «mistet» 6,5 år.

  Om du slutter med skiftarbeid kan hjernen likevel klare å komme tilbake til normalen. Men ifølge forskerne vil det ta hele fem år.


 3. Lavtutdannede hjerner blir fortere gamle


  FOTO: Magnar Kirknes / VG / NTB Scanpix

  Danske forskere ved Glostrup Hospital har funnet ut at de som har dårligere utdanning, eller jobber som krever lite utdanning, rammes hardest av svekkelser av mentale eller kognitive evner, skriver videnskab.dk.

  Tidligere har forskere kommet frem til at personer med lavere inntekt og utdanning har en tendens til å leve usunt og trene mindre. Siden det øker risikoen for tidlig aldring av hjernen trodde forskerne det ville være et flertall av røykere og overvektige i gruppen som hadde de største svekkelsene. Men det var det ikke.

  - Den opplagte tolkningen er at personer med lavere utdanning har jobber som krever mindre mentalt. De eldes raskere fordi de ikke trener sine kognitive funksjoner i samme grad, sier Egill Rostrup, overlege ved Glostrup Hospital og leder av undersøkelsen til videnskab.dk.

  En undersøkelse fra 2011 kom frem til det samme, melder Norsk Helseinformatikk.Legg til sol_no på SnapChat