Dette skjer med kroppen om man kutter ut sukker i 9 dager

... Og slik reduserer du sukkerinntaket.En klinisk studie viser at ni sukkerfrie dager gir en dramatisk forbedrende effekt på helsen, skriver Independent. Det er amerikanske Robert Lustig, professor i klinisk pediatri, som står bak studien som først ble publisert i tidsskriftet "Obesity" i oktober.

Lustig og hans team fjernet matvarer som var tilsatt sukker fra kostholdet til 43 overvektige barn som alle hadde minst et symptom på metabolsk syndrom - altså lidelser som høyt kolesterol, høyt blodtrykk eller sukkersyke.

I stedet fikk de mat med andre typer karbohydrater.

Forbløffende resultat


Etter hvert som dagene gikk oppdaget forskerne stor forskjell på barnas helse. Den tiende dagen konkluderte Lustig med følgende:

  • Blodtrykket, LDL-kolesterolet og leverfunksjonsprøver ble forbedret.

  • Blodsukkeret gikk ned.

  • Insulinnivået ble redusert med en tredjedel.

  • Barna gikk i gjennomsnitt ned 0,9 kilo.


- Denne studien er en solid indikasjon på at sukker bidrar til metabolsk syndrom, og er et sterkt bevis på at de negative virkningene av sukker ikke skyldes antall kalorier, sier Lustig i en pressemelding, ifølge Nhi.no.

Professoren, som i en årrekke har vært kjent for å være en kritiker av sukker, har fått massiv oppmerksomhet over hele verden for resultatene. Men han har også blitt møtt med skepsis fra flere hold.

– Lustig forsøker å argumentere for at det er sukker-reduksjonen og ikke vektreduksjonen som har ført til den positive effekten. Etter min mening kan man ikke være sikker på det slik som studien er utformet, sa Christine Henriksen, førsteamanuensis og klinisk ernæringsfysiolog ved UiO, til Forskning.no i november.

Hvordan redusere sukkeret i kostholdet?


Men uansett: Vi får i oss 29 kilo sukker i året, og mange av oss har et behov for å redusere inntaket.

Det er naturligvis vrient å legge om til et helt sukkerfritt kosthold, men det finnes noen triks. Bare se her:

  • Ifølge KK er første bud å slutte helt med brus. Det er også lurt å kutte saft, sukkerholdig sportsdrikke og kaffedrikker med mye sukker.

  • Les innholdsdeklarasjonen på matvarene. Maten er ofte tilsatt langt mer sukker enn vi tror, skriver Treningsforum.

  • Liker du å bake? Prøv å halvere sukkeret du bruker i oppskriftene dine. Dette skal fungere helt fint, hevder britiske NHS - National Health Service.

  • Det kan også være smart å bytte frokostblandingen med müsli bestående av korn som er ubehandlet, frø og nøtter, skriver KK.

  • Unngå å gå i butikken når du er sulten. Det fører ofte til at man fyller opp handlekurven med usunne matvarer, skriver NRK.
Legg til sol_no på SnapChat