Vis mer

Dette skjer med kroppen når du rammes av søvnparalyse

Hjernen er våken, mens kroppen er «lammet».

(upublisert) Opprettet
Du har kanskje opplevd å våkne raskt fra en drøm der hele kroppen rykker til? Det er ganske vanlig. At vi drømmer er også helt normalt, og de som husker mange av drømmene våkner dobbelt så ofte om natta som dem som husker lite.

Men har du noen gang opplevd å våkne uten å klare og bevege deg? Der du kanskje har sett skumle skikkelser eller demoner hengende over deg? 

Dette fenomenet kalles søvnparalyse, hvor hjernen din våkner før kroppen rekker å følge etter.

Men hva skjer egentlig med kroppen når dette oppstår? Hjernen våkner, mens kroppen er «lammet»


Ifølge Forskning.no har kroppen vår en slags bryter i hjernestammen som gjør at de fleste musklene i kroppen paralyseres når vi drømmer.


Noen ganger når hjernen våkner fra drømmesøvn, fortsetter nemlig kroppen å være paralysert. Så selv om vi føler vi har våknet, kan denne tilstanden medføre realistiske hallusinasjoner.

Du har sikkert opplevd å drømme mye rart. Og når vi sover «lammes» musklene våre, så vi ikke skal bevege oss som vi gjør i drømmene våre. Men opplever du søvnparalyse, våkner du og er bevisst våken, mens hjernen ennå ikke har «skrudd på» musklene, skriver Dagbladet.

I tillegg kan man ofte oppleve hallusinasjoner, redsel og følelsen av at du ikke får puste ordentlig. Alt dette uten at du er i stand til å røre på en muskel eller si ett eneste ord.

REM-søvn


Søvnen vår kan deles inn i ulike faser, og en av disse fasene er REM-søvn, også kalt drømmesøvn.

Det er i denne fasen vi drømmer de mest uforklarlige tingene. Når kroppen går inn i REM-søvn blir enkelte muskelgrupper lammet for å unngå at kroppen skal utføre drømmene. Våkner du under denne søvnen kan lammelsen henge igjen og du vil oppleve den fryktelige følelsen av å være paralysert.

– Under søvnstadiet REM er kroppsmuskulaturen koblet ut. Dette er normalt, fordi vi ellers ville handlet på det vi drømte om, og dermed gjerne skadet både oss selv og andre. I noen tilfeller vil denne «muskelutkoplingen» sitte igjen en kort tid etter oppvåkning – og det er dette vi da kaller for søvnparalyse, sier søvnforsker og professor ved universitetet i Bergen, Ståle Pallesen til KK.no.

Tre hovedkategorier


Søvnparalysen kan vare fra noen sekunder til flere minutter og hva som skjer er forskjellig fra person til person. Men ifølge Forskning.no kan hallusinasjonene deles inn i tre hovedkategorier:

* En inntrenger til stede
* Trykk på brystet noen ganger fulgt av fysisk og/eller seksuelt overfall
* Sveving eller ut-av-kroppen-opplevelser

– Paralysen er også et relativt vanlig symptom ved narkolepsi. Søvnparalyse er ikke farlig, og har man ikke narkolepsi er det heller ikke noe nevrologisk galt som ligger bak. De fleste som opplever dette finner det veldig skremmende og ekkelt – særlig når de ikke vet hva dette er, sier Pallesen.

65 prosent kan oppleve det


En studie publisert i Journal of Sleep Research viser at 75 prosent av de som lider av søvnparalyse også har hallusinasjoner samtidig, noe som ikke er en god kombinasjon.

– Nøyaktig hvor mange som lider av søvnparalyse er vanskelig å si, men rundt 65 prosent av oss kan komme til å oppleve dette i løpet av livet, sier Dr. Michael J. Breus til Huffington Post.

Forskning.no skriver at omtrent åtte prosent vil oppleve dette én eller flere ganger i løpet av livet.

Legg til sol_no på SnapChat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.