Dette mener forskere du må være forsiktig med

Bearbeidet kjøtt er ikke det eneste som kan være kreftfremkallende.


Mandag offentliggjorde
Det internasjonale kreftforskingsinstituttet, en underavdeling av Verdens helseorganisasjon, en ny rapport som konkluderer med at bearbeidet kjøtt som pølser, hamburgere, bacon og kjøttpålegg er kreftfremkallende.
(Les mer om dette lenger ned i artikkelen).

Men det er ikke bare rødt- og bearbeidet kjøtt du bør være forsiktig med, ifølge forskning.

SOL har samlet noen av produktene forskere mener du bør være forsiktig med. 


  1. Salt og saltet mat


    FOTO: Colourbox

    Salt er sannsyligvis en medvirkende årsak til magekreft, skriver Kreftforeningen på sine nettsider. Denne krefttypen er vanligst i land hvor man bruker salt som konserveringsmetode.

    Dersom man spiser 12 gram salt om dagen dobler man sannsynligheten for å få magekreft, ifølge organisasjonen Cancer Reaearch UK, som jobber med kreftforskning og bevisstgjøring i Storbritannia. Den anbefalte dagsdosen for voksne er 6 gram, skriver Daily Mail.


  2. Sukker


    FOTO: Colourbox

    Det kan se ut til at det er en sammenheng mellom sukker og utvikling av flere krefttyper, men ifølge Kreftforeningen trengs det mer forskning på området før man kan fastslå dette.

    Men mat og drikke med mye sukker kan føre til overvekt, og overvekt øker risikoen for flere krefttyper, skriver Forskning.no.

    Ifølge en studie utført av britiske forskere er overvektige mer utsatt for 13 ulike kreftformer, enn det normalvektige er. Forskerne undersøkte forekomsten av 22 krefttyper blant over fem millioner innbyggere, i forhold til kroppsmasseindeksen deres.

    Undervektige hadde økt risiko for fire kreftformer og redusert risiko for to kreftformer.


  3. Røyk


    FOTO: Thomas Grimm / NTB Scanpix

    Selv det å innhalere små mengder tobakksrøyk kan skade DNAet, som igjen kan føre til kreft. Selv om du kun festrøyker, eller får i deg røyk gjennom passiv røyking, skader det kroppen.

    Røyking er årsak til minst 85 prosent av all lungekreft. Men røyking øker også faren for mange andre krefttyper. Ifølge en stor europeisk undersøkelse publisert i Journal of Clinical Oncology, kan 4300 krefttilfeller i Norge skyldes røyking.


  4. Snus


    FOTO: AFP / Olivier Morin / NTB Scanpix

    Det finnes lite forskning på sammenhengen mellom kreft og snus, sammenlignet med forskning på tobakksrøyk. Det forskerne er mest sikre på i dag er sammenhengen mellom snus og kreft i bukspyttkjertelen, skriver Kreftforeningen på sine nettsider.

    Ifølge Folkehelseinstituttet gir snusing økt risiko for kreft i bukspyttkjertelen, spiserøret og munnhulen. Studier tyder på at snus også gir økt risiko for kreft i magesekken, lunger, tykktarm og endetarm.

    Assisterende direktør ved Folkehelseinstituttet, Jan Alexander uttaler til FHIs nettsider i desember i fjor at graden av økt risiko er vanskelig å anslå.

    - Den vil sannsynligvis være avhengig av hvor tidlig man begynner å snuse, hvor hyppig og mye snus som brukes, samt hvor mange år man snuser, sier han.


  5. Alkohol


    FOTO: Colourbox

    Flere forskningsrapporter har vist sammenheng mellom et høyt alkoholinntak og kreft.

    Forskere ved George Institute for International Health i Sydney publiserte i 2009 en større meta-analyse av hva som kan gi økt risiko for kreft i tykk-og endetarm, skriver Forskning.no. Resultatene fra denne analysen viste at et høyt alkoholinntak ga størst økning i relativ risiko for å få kreft i tykktarmen og endetarmen, på omtrent 60 prosent.

    Et regelmessig og høyt alkoholforbruk gir økt risiko for kreft i lever, munn, svelg, strupe og spiserør, skriver Kreftforeningen.


  6. Potet tilberedt på annen måte enn koking


    FOTO: Magnar Kirkenes / NTB Scanpix

    En studie fra EFSA, EUs svar på Mattilsynet, hevder at en helt vanlig potet faktisk kan gi kreft om den blir tilberedt på noen annen måte enn ved koking, skriver TV2.

    Grunnen skal være stoffet akrylamid, som kan oppstå når poteten varmebehandles over 120 grader. Barn skal være mest utsatt på grunn av mengden de får i seg i forhold til kropsvekten.


  7. Rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt


    FOTO: Getty Images / AFP / NTB Scanpix

    Rapporten fra Det internasjonale kreftforskingsinstituttet konkluderer som tidligere nevnt med at bearbeidet kjøtt som pølser, hamburgere, bacon og kjøttpålegg er kreftfremkallende.

    Bearbeidet kjøtt er plassert i kategori 1 over kreftfremkallende stoffer, som vil si at man vet at det er kreftfremkallende. Dette er samme kategori som røyking.

    Samtidig plasseres rødt kjøtt i kategori 2, som tilsier at det er «trolig kreftfremkallende». Som rødt kjøtt regnes kjøtt fra storfe, lam og svin.

    Men WHO har i ettertid fått kritikk for dårlig og forvirrende formidling av risikoen ved å spise rødt og bearbeidet kjøtt.

    Organisasjonen kritiseres blant annet for å ikke si noe om hvor høy kreftrisikoen er ved de forskjellige produktene i gruppe 1 og gruppe 2, men bare si hvor sikre bevis man har for at produktene faktisk er kreftfremkallende. Et produkt som tredobler sjansen for kreft kan sidestilles med et produkt som øker risikoen minimalt, fordi forskning viser at begge produktene kan forårsake kreft, skriver Forskning.no.

    Det er påvist klare sammenhenger mellom det å spise visse typer kjøtt, og kreft i endetarmen og tykktarmen.



Legg til sol_no på SnapChat

Flere saker fra Scandinavia Online-sider:

Formel E forklart fra innsiden

ELBIL24.NO

Formel E forklart fra innsiden

elbil24.no

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder

Ellos rabattkoderLensway rabattkoderApollo rabattkoderRoom21 rabattkoderSportamore rabattkoder