Dette må du gjøre om du faller gjennom isen

Slik kommer du deg opp.Det er viktig å ha respekt for isen, sjekke istykkelsen og ikke gå ut på is med stor variasjon i tykkelse, uten at du er godt trent på å oppfatte variasjoner i isen.

NVEs side om isdata kan du sjekke istykkelsen på norske vann.

Men hva gjør du om uhellet er ute?

Slik bør du reagere om du, eller noen du er på isen med, faller i isvannet:


 1. Behold roen


  Det første som skjer om man faller gjennom isen er at kroppen får kuldesjokk. Ifølge forsker Maria Suong Tjønnås transporterer vann vekk varme fra kroppen 25 ganger raskere enn luft, skriver Forskning.no.

  Kuldesjokket kan gjøre at man puster raskt og ukontrollert, og siden det er vanskelig å holde pusten kan det føre til at man svelger vann. Dersom man hyperventilerer i flere minutter kan man drukne. Det er derfor viktig å beholde roen. Det kan redde liv.


 2. Ikke sprell med armer og bein


  Det er viktig å prøve å holde seg mest mulig i ro mens du venter på hjelp, forklarer forsker Maria Suong Tjønnås til Forskning.no.

  Ikke sprell med armene og beina. Kroppen må spare på energien og du mister mer varme om du spreller.


 3. Ha med ispigger og kasteline


  Henrik Strømstad / Samfoto / NTB Scanpix

  Husk å ha på deg ispigger utenpå klærne, slik at du enkelt får tak i dem om du går gjennom isen. Dette er obligatorisk, ifølge Isvettreglene til Tryg. I tillegg bør du ha en kasteline med deg.

  Hugg piggene ned i isen, så du får et godt tak og kan holde deg fast. Deretter kaster du tauet (kastelinen) opp på isen slik at noen lenger inn kan hjelpe til med å trekke deg opp, forklarer skøyteentusiast Rolf Utgård til VG.


 4. Slik kommer du deg opp


  Holdt godt fast i ispiggene du har hugget ned i isen, og spark bena bakover. Ak deg oppover på isen, og flytt piggene fremover for hver gang du kommer deg lenger opp. Til slutt har du aket deg inn på trygg is og kan reise deg opp.

  Her kan du se skøyteentusiast Rolf Utgård demonstrere på VGTV.

  Skift til tørt tøy så raskt som mulig! Det er lurt å ha vanntett sekk som du har ekstra tøy i, slik at dette ikke blir vått om du går gjennom isen. Ta av klærne på overkroppen først, slik at vannet ikke renner ned på tørt tøy på underkroppen.


 5. Hvis du kommer under isen, søk etter det mørkeste punktet


  Kommer du under isen, let deg fram til der isen er mørkest, der er det åpent vann, skriver Tryg.

  Forsøk alltid å komme deg opp i den retningen du kom fra før du falt gjennom isen, og bruk ispigger, stav, kniv eller spisse gjenstander for å hugge tak i isen. Samtidig hjelper du til med å sparke kraftig ifra med beina.


 6. Dersom andre går gjennom isen, hjelp til med redningsline eller livbøye


  FOTO: Henrik Strømstad / Samfoto / NTB Scanpix

  Strekk ut noe til den som har falt i vannet, skriver Tryg. Kast helst en redningsline eller en livredningsbøye. Hvis du ikke har dette, ak deg frem på magen og rekk en skistav, ski, et belte eller en greit ut til han eller hun.

  Sørg for at du selv har en form for forankring, slik at du selv ikke blir dratt uti. For eksempel at du binder deg fast i et tau som er festet til et tre, eller at noen andre holder deg i bena.Legg til sol_no på SnapChat