Dette gjør sukker med kroppen din

Kan være lurt å ikke hive innpå med godsaker.Sukker, sukker, sukker! Et av de største problemene med den søte herligheten er ifølge ernæringsfysiolog Morten Mørland i Finishline at det gir såkalt «tom» energi.

Likevel elsker vi kaker, smågodt, sjokolade og andre søte saker. Ifølge NRK.no viste studier fra 1970-tallet at mennesker ikke kunne bli overvektige eller få hjertesykdom av å spise karbohydrater som sukker. Den feilen betaler vi for fremdeles, mener norsk professor.

Men hva er det egentlig som skjer med kroppen når du får i deg det gode søte? SOL har samlet noen punkt på hvordan kroppen reagerer: 

 1. En måned uten sukker...
  Den nederlandske gjengen Lifehunters TV gjorde et helseeksperiment for å opplyse folk hvordan sukker påvirker kroppen.

  Sacha Harland gikk én måned uten sukker, E-stoffer, konserveringsmidler og alkohol. Dermed kunne han bare drikke og spise grønnsaker, rent kjøtt og mye vann og jus.


 2. Skadevirkninger ved mye fruktose


  Hvitt sukker, altså fruktose, har de siste årene fått mye av skylden for fedmeepidemien i USA. Forskjellen fra Norge og USA er at USA bruker mye ren fruktose, og ikke vanlig hvitt sukker med fruktose og glukose som vi gjør i Norge, skriver Klikk.no.

  - Mye fruktose kan gi fettlever, insulinresistens, mer fett i blodet og som nevnt overvekt.


 3. Gir høyt blodsukker


  Ernæringsfysiolog Alvhild Frøland forteller til Kvinneguiden.no at høyt blodsukker på mange måter er skadelig, så at insulin kommer inn og senker blodsukkeret er på mange måter bra, men mye insulin er med på å lagre fett.

  Videre forklarer han at når det er lite oksygen til stede som for eksempel under hard trening vil også andre celler, som muskelcellene, være avhengig av å hente energien fra glukose.

  - Drikker vi for eksempel brus vil mye av dette sukkeret slippes ut i blodet. Vi vil få et unormalt høyt blodsukker. Ved høyt blodsukker vil buttspyttkjertelen skille ut store mengder med det blodsukkersenkende hormonet insulin.


 4. Kan gi hjernen et skikkelig kick


  Side2 skriver at forskere har funnet at bare en liten smak av sukker kan gi hjernen et skikkelig kick. Tester viste at deltakere som gurglet vann tilsatt sukker rundt i munnen presterte bedre under mentalt utfordrende oppgaver, i motsetning til da de gurglet vann tilsatt kunstig søtstoff, ifølge BBC Science.

  - At sukker kan være like avhengighetsskapende som rusmidler tror jeg på, det skremmer meg, sier ernæringsfysiologen videre og henviser til en kommentar på bloggen sin.
 5. Fare for hjertesykdom


  Koblingen mellom sukker i kosten og hjertesykdom har vært kjent lenge. Hjertesykdom er den vanligste dødsårsaken i Norge og i de fleste industrialiserte land, skriver Side2.

  I en studie publisert i tidsskriftet JAMA, har forskere funnet en sterk sammenheng mellom et kosthold med for mye sukker og død på grunn hjerte-og karsykdommer, skriver Norsk Helseinformatikk.


 6. Sukker er en vitamin- og mineralrøver


  Ifølge treningsforum.no er hvitt sukker er tomme kalorier hvilket betyr at det er ribbet for nyttige næringsstoffer utover energiinnholdet.

  Forbrenning av sukker som energikilde er en prosess som krever flere essensielle næringsstoffer (eksempelvis B-vitaminer, sink, magnesium). Inntar du et sukkerrikt måltid (brus, snop) som ikke inneholder disse næringsstoffene vil kroppen hente de fra blodet, hjernen (B-vitaminer) og skjelettet (kalsium og magnesium).


 7. For mye sukker svekker hjernen


  En studie fra 2012, som ble gjort med forsøksrotter ved UCLA, fant at et kosthold med høyt inntak av fruktose, hindrer læring og hukommelsen ved at hjernen arbeider saktere. De rottene som hadde et høyt inntak av fruktose hadde dårligere forbindelser mellom hjernecellene.


 8. Påvirker humøret


  For mye sukker kan også bidra til depresjon og angst, skriver Side2.no.

  Blodsukkersvingninger kan gjøre deg irritert, gi deg humørsvingninger, gjøre deg sliten eller omtåket. Det er fordi en brus eller et kakestykke kan få blodsukkeret til å stige til værs for så å gi deg et drop. Når blodsukkeret er på vei ned igjen kan du føle deg deprimert, engstelig eller humørsyk.