Dette gjør kulda med kroppen din

Visste du at noen blir mer tissetrengt når det er kaldt?

(upublisert) Opprettet


Vinteren har kommet for fullt, og langtidsvarselet viser blå minusgrader også hele neste uke i store deler av landet.

Dette merkes både på kropp og sinn. Det er nemlig noe spesielt som skjer med oss når det er bitende kaldt og full vinter ute.

SOL har samlet fem ting som kan skje med kroppen i kulda:
 1. Kroppen skjelver


  Når temperaturen synker gjør kroppen alt for å opprettholde kroppstemperaturen. Den streber etter å holde varmen i de viktigste indre organene som hjerte, hjerne, lever og nyrer. Det forteller Guro Valen, professor i fysiologi, til VG.

  - For å opprettholde den indre varmen minsker vi blodsirkulasjonen til huden. Det gjør at huden blir kald og vi føler oss kalde, sier Valen og legger til:

  - Kroppen begynner deretter å skjelve, det er fordi den forsøker å danne varme ved å øke energiproduksjonen. Det er lurt å hjelpe kroppen ved å hoppe og være i aktivitet.


 2. Brenner flere kalorier


  Brune fettceller produserer betydelige mengder varme, og frigir dermed energi. Man har tidligere forsøkt å finne ut hvilke stoffer som er med på å aktivisere disse fetcellene, men uten hell.

  Heldigvis for oss som bor i kalde strøk har amerikanske diabetesforskere påvist at kulde er med på å stimulere de brune fetcellene, og dermed øke energiforbruket. Dette fører igjen til at man forbrenner mer kalorier ved at kroppen jobber for å holde seg varm.


 3. Du blir mer tissetrengt


  Jepp, du leste riktig. Mange kjenner at blæra fyller seg fortere opp når temperaturen synker, og det finnes en naturlig forklaring, skriver Dinside.

  Blodkarene trekker seg sammen når man fryser - og da økes blodtrykket. Kroppen reagerer igjen på dette ved å øke urinproduksjonen; en prosess kalt kulde-fremkalt urinavsondring.


 4. Sprukne lepper


  Vi er ekstra utsatt for tørre og sprukne lepper nå på vinteren. Ann-Kristin Stokke, fagsjef hos Skintific AS, forteller til KK.no at grunnen er at luften er tørrere, både inne og ute.

  - Hudens naturlige barrierefunksjon utsettes for stor belastning når vi forflytter oss fra kulden ute til den varme, tørre luften inne – noe som resulterer i at huden og leppene mister sin naturlige fuktighet, sier hun.


 5.  Kulde hjelper å holde deg frisk


  Selv om mange kanskje tror det motsatte så er det ikke kulden i seg selv som gjør deg syk. Det er heller ikke slik at vått hår eller en tynn jakke gjør at du blir forkjølet, du må ha forkjølesesviruset i kroppen, skriver politikken.dk.

  I følge Health.com er det faktisk slik at de cellene i kroppen din som er med på å jobbe mot en infeksjon når du blir syk fordobles dersom du er ute i kulden.

  Det betyr ikke nødvendigvis at det er tilrådelig å stå naken utendørs i 10 minusgrader.
Legg til sol_no på SnapChat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.