Dette er årets beste dag å slutte med tobakk på - tar du steget?

Å slutte med nikotin er aldri lett, men disse rådene kan gjøre det enklere.

Hver dag er vel en god dag for å slutte å røyke, med tanke på hvor voldsomme helsekonsekvenser det har. Men dagen i dag er ekstra bra. 20. oktober er nemlig den store «sluttedagen» i regi av NHI og NST - hvor de skal gjøre det så enkelt som mulig å skrote tobakken. Enkelt blir det nok likevel aldri. Så her er våre råd til hvordan du lettere kan hive sigarettpakken eller snusboksen på dør:

1. Forstå hva det gjør med kroppen

Det messes stadig om hvor dårlig snus og sigaretter er for kroppen, men kan du med hånda på hjertet si at du tar advarslene på alvor? Røyking er særlig drepende for hjertet- og lungene. Risikoen for hjerteinfarkt dobles hos røykere, som også har mye større sjanse for å få blodpropp og røykebein. Av 370 000 mennesker i Norge med KOLS, har anslagsvis 250 000 av dem fått det gjennom røyking. Lungesykdommen kan ha en ekstremt negativ innvirkning på livskvaliteten, og er uhelbredelig. Samtidig øker røyking faren for kreft i lungene og munnhulen drastisk. Røyking skal være den største årsaken til kreft som man kan gjøre noe med. Og det er bare noen av skadevirkningene. Forskningen på snus er ikke kommet like langt, men Kreftforeningen skriver at snus øker risikoen for kreft i bukspyttkjertelen og at studier indikerer økt risiko for kreft i spiserøret og magesekken. Alle de nevnte kreftformene er forholdsvis sjeldne, men har svært høy dødelighet. Forskningen på snus er fortsatt mangelfull. (Foto: Stein J Bjørge/Aftenposten)Forskningen på snus er fortsatt mangelfull. (Foto: Stein J Bjørge/Aftenposten)

2. Ikke vær redd for å ta imot hjelp

Det finnes utallige måter å slutte med tobakk på og det beste er å kombinere dem til en løsning som passer best for en selv. Men ikke vær redd for å be andre om hjelp. Noen ganger hjelper det å få et annet perspektiv på avvenningen, noe man blant annet kan få hos Røyketelefonen på nummeret 800 400 85. De er åpne på hverdager fra 9 til 18, men betjenes i dag helt til midnatt i forbindelse med sluttedagen, og prøver ikke å overbevise deg om å slutte. I stedet har de som mål å stille spørsmål som får deg til å reflektere over egen bruk. Tjenesten drives av Helsedirektoratet, som også tilbyr gratisappen Slutta for dem som er lei av tobakken. Den måler hvor lenge du har holdt deg unna snus eller røyk og hvor mye penger du har spart, pluss at den gir oppbyggende råd med jevne mellomrom. Slutta har også et eget diskusjonsforum og en dedikert Facebook-side for råd og utveksling av erfaringer med tobakksfarvelen. Vil du ha en mer konkret oppfølging, tilbyr flere hundre kommunale frisklivssentraler på tvers av landet veiledning, kursing og annen hjelp. Teknologien kan være til hjelp. (Foto: Slutta)Teknologien kan være til hjelp. (Foto: Slutta)

3. Slutt for din egen del, ikke fordi noen sier det

Om man ikke egentlig ønsker å slutte, eller er bevisst på hvorfor man prøver å legge tobakken fra seg, vil det også være mye vanskeligere å gjennomføre det. Det finnes flust av råd for å døyve nikotinsuget eller pensle tankene over på andre spor når det frister å gå tilbake til gamle vaner, men tobakkstopp er en langsiktig livsstilsendring. Slutter du å snuse for å spare penger, kan det være lurt å bestemme seg for hva sparepengene skal gå til. Vil du dumpe røyken for å komme i bedre form, kan det hjelpe å sette treningsmål etter hvert som ukene og månedene går uten røyk. Hjelpemidler som nikotintyggis og -plaster eller de stadig mer populære e-sigarettene kan være til stor hjelp, men skal først og fremst gi deg et hjelpende dytt på en lang vei. Til syvende og sist er tobakksbruk en personlig sak, og noe som er mye enklere å gjennomføre om du oppriktig vil det.
E-piper og -sigaretter er et røykfritt alternativ. (Foto: Regis Duvignau/Reuters)E-piper og -sigaretter er et røykfritt alternativ. (Foto: Regis Duvignau/Reuters)