Vis mer

Det er høysesong for dette viruset - slik holder du deg frisk

Influensaseongen er over oss.

(upublisert) OpprettetDenne sesongen er det influensa A(H1N1), også kalt "svineinfluensa", som er det hyppigs påviste influensaviruset. Det har dukket opp hver sesong siden 2009, og det regnes som et vanlig influensavirus.

 - Det at A(H1N1) nå dominerer gir ingen grunn til spesiell bekymring sammenliknet med tidligere års influensasesonger. Det forventes at influensaaktiviteten vil øke i  ukene fremover, men det er usikkert hvor omfattende årets utbrudd vil bli, sier avdelingsdirektør Karin Rønning ved Folkehelseinstituttet.

 


SOL har samlet det du bør vite om influensa:


 


 1. Slik unngår du å bli syk


  – For å unngå å bli smittet bør man ha god hygiene og holde avstand til de syke, sier leder av Norsk forening for allmennmedisin, Petter Brelin, til NRK.

  Han forteller at det er viktig å unngå vitamin- og mineralmangel, og hvis man har et sunt kosthold og holder seg i form er det lettere å unngå sykdom.

  Det å være flink med håndvasken, og bruk av Antibac eller tilsvarende, å holde fingrene unna nese og øyne og holde avstand til mennesker som hoster og nyser er bare noen av tipsene til Helsenett.no for å unngå smitte.


 2. Hva hjelper når du allerede er syk


  Vanlige symptomer på influensa er feber, kroppssmerter, hodepine og utmattelse. Det er som oftest et virus som er årsaken til disse infeksjonene og det betyr at antibiotika ikke hjelper.

  Det er vanlig å anbefale paracetamol og ibuprofen mot feber og smerte, mens en annen behandlingsmetode er å inhalere damp fra en bolle med varmt vann og med et håndkle over hodet, skriver Norsk Helseinformatikk.

   - Influensa er en virusinfeksjon som oftest går over av seg selv. Man behandler derfor først og fremst symptomene av sykdommen. Febernedsettende og smertedempende medikamenter er ofte aktuelt, og det er viktig å sørge for nok drikke, sier lege Karine Nordstrand til Side2.


 3. Når bør du sykemeldes av influensa?


  Noen kan være smittet av influensaviruset uten at de merker noe som helst, mens andre blir så syke at de burde sykemeldes, skriver Lommelegen.

  - Man bør selvfølgelig sykmeldes av influensa. For det første fordi de fleste mennesker ikke vil klare å jobbe med en influensa, og så har du smittehensyn i tillegg, sier Lommelegens sjefssvarlege Brynjulf Barexstein.

  Han forteller at de fleste leger vil sykmelde en pasient med influensa hvis det trengs, men dersom allmenntilstanden er god trenger man ikke nødvendigvis å sykemeldes.


 4. Mener mange er blitt immune mot influensa


  Tall fra Folkehelseinstituttet kan fortelle at 924 personer i Norge vært smittet av svineinfluensa så langt denne høst- og vintersesongen, og de store influensautbruddene har vært unngått. Det er altså ingen grunn til panikk, melder NRK Møre og Romsdal.

  Dagfinn Harr, kommuneoverlege i Kristiansand, sier til kanalen at han tror mange er mer eller mindre blitt immune mot svineinfluensa.

  – Nå har vi det samme viruset som vi for seks år siden kalte svineinfluensa. Men da var ingen immune, og derfor vaksinerte vi oss i bøtter og spann. Det gjør at befolkningen nå i mer eller mindre grad er blitt immune, sier han til NRK.


 5. Forkjølelse er ikke det samme som influensa


  Forkjølelse kan skilles fra influensasykdom ettersom symptomene ikke er helt de samme. Som regel får du for eksempel ikke feber når du er forkjølet, og hvis du får det er den ikke særlig høy, skriver Dinside.

  Typiske forkjølelsesymptomer er tett nese, sår hals, heshet og hodepine, og de vil vanligvis inntreffe 2-4 dager etter at du er smittet.

  Så hvis du ikke har kroppssmerter og høy feber er det mes sannsynlig ikke influensa du er rammet av.


 6. "Manneinfluensa" er virkelig


  De fleste menn som rammes av influensa har sikkert fått høre av kvinnen i sitt liv at de bare sutrer og overdramatiserer, men nå viser det seg at "man-flu" kan være virkelig.

  En artikkel publisert i American Journal of Physiology forteller at østrogen til en viss grad beskytter kvinner mot sykdommen.

  - Funnene støtter teorien om at menn er mer sårbar for å få influensa, og at symptomene oppleves mye sterkere og verre, sier forskeren bak studien, Dr. Sabra Klein.


Legg til sol_no på SnapChat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.