Vis mer

Derfor sover babyer verden over nå i pappesker

Får mye av æren for Finlands lave forekomst av barnedødelighet.

(upublisert) Opprettet
For nesten tre år siden gikk nyheten om baby-esken, som deles ut til alle vordende mødre i Finland, verden rundt. Esken deles ut av staten og inneholder både smekker, sparkebukser, bleier, sovepose, uteklær og badeprodukter. I bunnen ligger også en madrass, som gjør at den brukes som babyens aller første seng.

Nå har selve ideen om å gi nybakte foreldre den finske baby-esken, også fått innpass langt utenfor Finland, skriver BBC.

Flere land gjør som Finland


Like etter at britiske prins William og hertuginne Kate mottok en baby-boks fra den finske regjeringen i 2013, startet tre finske fedre et firma for å levere baby-esker til kunder verden rundt. To kvinner i USA gjorde det samme, og nå er også et lignende firma startet i Storbritannia. Snart vil også alle nybakte foreldre i Skottland få en slik eske, etter modell fra Finland, ifølge The Independent.

- Ved å gi hvert nyfødte barn en baby-eske kan vi bidra til bedre helse for barnet, og ved å gi økt støtte til nye familier vil vi også bekjempe barnefattigdom og bedre sjansene til noen av våre mest utsatte barn, sier førsteminister i Skottland, Nicola Sturgeon.

Det jobbes også med flere prosjekter for å gi baby-esken til foreldre i USA. I flere områder med høy spedbarnsdødelighet, sammenlignet med resten av USA, vil eskene bli utdelt i et forsøk på å få ned andelen.

FOTO: NTB Scanpix

Barnedødeligheten sank betydelig


Finland startet med babyesken i 1938. Esken har fått mye av æren for at Finland i dag er et av landene som har lavest spedbarnsdødelighet i verden.

Siden Finland startet med esken, og siden den ble tilgjengelig for alle familier uansett inntekt i 1949, har antallet barn som dør innen de er ett år sunket signifikant, ifølge MSN News.

Et krav for å få esken, er at mødrene må komme på en undersøkelse hos legen før den fjerde måneden av svangerskapet, skriver Huffington Post.

https://twitter.com/infantcentre/status/716897497575264256

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.