Annonse

Derfor sover babyer verden over nå i pappesker

Får mye av æren for Finlands lave forekomst av barnedødelighet.

For nesten tre år siden gikk nyheten om baby-esken, som deles ut til alle vordende mødre i Finland, verden rundt. Esken deles ut av staten og inneholder både smekker, sparkebukser, bleier, sovepose, uteklær og badeprodukter. I bunnen ligger også en madrass, som gjør at den brukes som babyens aller første seng.

Nå har selve ideen om å gi nybakte foreldre den finske baby-esken, også fått innpass langt utenfor Finland, skriver BBC.

Flere land gjør som Finland


Like etter at britiske prins William og hertuginne Kate mottok en baby-boks fra den finske regjeringen i 2013, startet tre finske fedre et firma for å levere baby-esker til kunder verden rundt. To kvinner i USA gjorde det samme, og nå er også et lignende firma startet i Storbritannia. Snart vil også alle nybakte foreldre i Skottland få en slik eske, etter modell fra Finland, ifølge The Independent.

- Ved å gi hvert nyfødte barn en baby-eske kan vi bidra til bedre helse for barnet, og ved å gi økt støtte til nye familier vil vi også bekjempe barnefattigdom og bedre sjansene til noen av våre mest utsatte barn, sier førsteminister i Skottland, Nicola Sturgeon.

Det jobbes også med flere prosjekter for å gi baby-esken til foreldre i USA. I flere områder med høy spedbarnsdødelighet, sammenlignet med resten av USA, vil eskene bli utdelt i et forsøk på å få ned andelen.

FOTO: NTB Scanpix

Barnedødeligheten sank betydelig


Finland startet med babyesken i 1938. Esken har fått mye av æren for at Finland i dag er et av landene som har lavest spedbarnsdødelighet i verden.

Siden Finland startet med esken, og siden den ble tilgjengelig for alle familier uansett inntekt i 1949, har antallet barn som dør innen de er ett år sunket signifikant, ifølge MSN News.

Et krav for å få esken, er at mødrene må komme på en undersøkelse hos legen før den fjerde måneden av svangerskapet, skriver Huffington Post.

https://twitter.com/infantcentre/status/716897497575264256