Derfor snakker du i søvne - og slik unngår du det

Kan være et resultat av stress.

Å snakke i søvne er ganske vanlig. Men hvorfor gjør vi det? Og kan du lure noen hemmeligheter ut av mennesker som snakker i søvne?

SOL samler fem fakta om å søvnsnakk:


 1. Hemmingen av hjernen svikter


  Når man sover hemmer hjernen motoriske uttrykk. Denne hemningen gjør at vi ikke begynner å bevege oss eller snakke når vi sover. Men noen ganger svikter hemmingen, og kroppen kan derfor begynne å gjøre ting den egentlig ikke skulle, skriver Videnskab.dk.

  - Når folk snakker i søvne er det fordi det en gang imellom kommer noe gjennom hemningen, sier Poul Jennum, leder av Dansk Center for Søvnmedisin ved Glostrup Sygehus.


 2. Kan skje på grunn av stress eller søvnmangel


  Å snakke i søvne kan være et resultat av stress, men kan også skje om man er deprimert, har feber eller søvnmangel, eller har drukket alkohol. I mange tilfeller kan det å snakke i søvne faktisk være arvelig, selv om ytre faktorer også spiller inn, skriver National Sleep Foundation på sine nettsider.

  Når man snakker i søvne skjer det også ofte samtidig som man har mareritt, søvnapne eller forstyrrelser av REM-søvnen. I sjeldne tilfeller kan det være tegn på psykisk sykdom hvis en person over 25 år jevnlig snakker mens de sover.

  Alle kan oppleve å snakke i søvne, men det er vanligst blant barn og menn, skriver Psychology Today.


 3. Kan henge sammen med opplevelser


  Det er ikke nødvenigvis noen mening i det man sier når man snakker i søvne, men det kan henge sammen med ting man har opplevd, skriver Psychology Today. I mange tilfeller snakker du også om ting som aldri har skjedd. Vi kan si helt usammenhengende ord, bable helt meningsløst eller føre små samtaler mens vi sover.

  – De fleste snakker ikke i drømmesøvn, men dersom det oppstår er det man sier som regel relatert til det man drømmer om, har Ståle Pallesen, professor og søvnforsker, tidligere uttalt til KK.


 4. Du får dårligere søvn


  Ifølge Poul Jennum, leder av Dansk Center for Søvnmedisin, skjer søvnsnakket vanligvis i non-REM-søvn og dermed ikke i drømmesøvn.

  - Tankeinnholdet er mer rigidt og formelt under non-REM-søvn, og ikke så fantasifylt og fritt som i drømmesøvnen. Det du sier og bevegelsene under søvnen er derfor som regel uttrykk for automatiske handlinger, som styres i de basale delene av hjernen. Det handler derfor ikke om hva du drømmer, sier Jennum til til Videnskab.dk.

  Men om du tror at du kan lokke noen hemmeligheter ut av kjæresten eller venner mens de sover, må du derimot tro om igjen.

  - Man kan ikke regne med å få hemmeligheter eller andre spesielle opplysninger ut av folk mens de sover, sier Jennum.


 5. Slik kan du unngå å snakke i søvne


  Det er flere grep du kan gjøre for å unngå å snakke i søvne, skriver KK. Det viktigste er å sørge for faste søvnrutiner. Få nok søvn hver natt, minst syv til åtte timer. Stå også opp til omkring samme tid hver dag.

  Det er også lurt å begrense alkoholinntaket, siden flere snakker i søvne etter å ha drukket alkohol. Unngå også tunge måltider rett før sengetid og pass på å stresse mindre i hverdagen.