Derfor opplever du déjà vu

Svaret ligger i hjernen.

Du har garantert stoppet opp flere ganger og tenkt: «Dette har jeg opplevd før». Og du er ikke alene.

Ifølge nettsiden Science har rundt 70 prosent av befolkningen opplevd en eller annen form for déjà vu, og mest vanlig er det for mennesker mellom 15 og 25 år. 

Du kan f.eks sitte i et middagsselskap med vennegjengen og prate om Donald Trump. Så får du følelsen av at du allerede har opplevd dette - med de samme vennene, den samme maten og det samme temaet.

Men hvorfor er det slik at vi ofte tror vi har opplevd nøyaktig det samme før?


Begrepet déjà vu er fransk og betyr «allerede sett». Noen forskere tror at en av løsningene på déjà vu-gåten kan være forsinkelser i banene som sender inntrykk fra sansene til hjernen.

Enkelt forklart mener de at flere like sanseinntrykk fra omgivelsene raser inn mot hjernen samtidig, men ett av inntrykkene suser litt saktere enn de andre. Det betyr altså at hjernen allerede vet hva som skjer, et millisekund før den siste meldinga tikker inn, skriver Forskning.no.

Saken fortsetter under videoen!


- Hjernen kan lures


Psykoanalysens far Sigmund Freud mente derimot at det er snakk om undertrykte minner som kommer til overflaten, skriver NRK.

I dag er ekspertene enige om at det er hukommelsen som spiller oss et puss.

Ifølge hjerneforsker, Thomas Ramsøy fra Copenhagen Business School, er hukommelsen vår full av feil, bruddstykker og feilinformasjon. Mange har sikkert opplevd å ikke huske navnet på en person vi møter på gata, selv om vi kjenner personen godt fra før.

– Déjà vu er en illusjon på linje med visuelle illusjoner. Hjernen kan lures. Den arbeider ut fra bruddstykker av informasjon og forsøker å gjette seg til resten, forklarer Ramsøy, som selv har forsket på hukommelsessystemet.

– Noen ganger slår denne prosessen feil, og vi opplever illusjoner, misforstår situasjoner, eller opplever déjà vu.

Ulike teorier


Noen forskere spekulerer også i om déjà vu kan oppstå når hjernen blander mellom sanseinntrykk og minner. Andre mener en teori kan være at det skjer en feil mellom lag- og korttidshukommelsen.

Ramsøy forteller at déjà vu er et merkelig fenomen og at det er vanskelig for å studere det vitenskapelig. Årsaken til dette er det er vanskelig å skape og gjenta situasjonen kunstig.

Derfor finnes det fremdeles mange ubesvarte spørsmål når det kommer til déjà vu.

Legg til sol_no på SnapChat