Vis mer

Derfor har du fylleangst dagen derpå

Det må ikke være fordi du gjorde noe dumt.

(upublisert) Opprettet
De aller fleste av oss har nok vært der. Liggende våken dagen derpå med en følelse av angst og anger, uten at vi helt kan klare å sette fingeren på hvorfor eller huske nøyaktig hva vi har gjort.

– Når du føler anger, er det naturlig å tenke at du må ha gjort noe du angrer på. Vi har lett for å finne en handling eller en hendelse som så forklarer angeren, sier forsker og redaktør i Tidsskrift for Norsk Psykologiforening, Pål Johan Karlsen, til Klikk.no.

Les også: 7 måter alkohol kan påvirke kroppen din på
(FOTO: Dani Latorre, Flickr.com(CC BY-SA 2.0))

Abstinenslignende reaksjon og en kropp i ubalanse


Det må ikke være slik at du har gjort noe du har grunn til å angre på eller skamme deg over, selv om det selvsagt kan tenkes at du var litt mer bajas enn nødvendig.

Overlege ved Folkehelseinstituttet, Maren Strand, forklarer til KK.no at en årsak til "fyllenerver" kan være kroppen som reagerer på at alkoholen forsvinner ut av kroppen.

– Det kan beskrives som en slags abstinens-lignende reaksjon. Kroppen og hjernen reagerer altså på at stoffet det har vendt seg til er på vei til å forsvinne, sier hun til kvinnemagasinet.

Dette underbygges av Kari Rinden, daglig leder i alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL, som sier til Side2 at det som kan oppleves som psykologisk krigføring egentlig er en fysisk reaksjon på å ha drukket for mye alkohol.

– Fylleangst er et resultat av at kroppen er i ubalanse og opplever abstinenser dagen derpå, forklarer hun.

Les også: Forskning: Dette skjer med kroppen etter 31 alkoholfrie dagerHvordan unnslippe angsten


Løsningen er like enkel og genial som den er vanskelig å gjennomføre. For den krever at man tar grep lenge før fylleangsten melder sin ankomst.

– Dersom man drikker alkohol, er det viktig å supplere med mat og alkoholfri drikke. Men dersom man blir for full, er det desverre lite man kan gjøre i etterkant, sier konstituert overlege ved divisjon for rettsmedisin og rusmiddelforskning, Eirin Bakke, til NRK Trøndelag.

Det å begrense alkoholinntaket er, som vi alle innerst inne var klar over, svaret på problemene. Men det er jo den enkleste sak i verden å være "etter snar" når angsten allerede er på plass.

Legg til sol_no på SnapChat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.