Vis mer

Derfor er gjesping så smittsomt

Det er nesten umulig å stå imot.

(upublisert) Opprettet


Hvorfor vi faktisk gjesper, er et mysterium. Men en ting er sikkert, og det er at gjesping smitter. Starter én person å gjespe, kan det utløse en stor biologisk kjedereaksjon i resten av rommet.

Men du trenger slettes ikke å være i samme rom for at en gjesp skal smitte. Bare å lese om gjesping, snakke og det eller å se bilde av noen som gjesper kan utløse smitteeffekten, skriver Forskning.no.

Men hvorfor er det så smittsomt?

Flere teorier


Det har blitt forsket relativt lite på gjesping, så forskerne er litt uenige i hvorfor fenomenet er så smittsomt.

En teori er at hele formålet med gjesping faktisk er at det skal smitte, skriver Illustrert Vitenskap. Det er et signal om at det er på tide å gå fra en aktivitet til en annen, og har som hensikt å synkronisere flokkens adferd. Mennesker kan altså ha bevart denne kommunikasjonsformen selv etter vi begynte å kommunisere verbalt.

En annen forklaring på smittsom gjesping, er at mennesker speiler ofte adferden til andre i umiddelbar nærhet. Ser du blant annet at noen ler, er det ikke uvanlig at du begynner å le selv, skriver KK.

Tidligere antydet man at gjesp er knyttet til medfølelse og et tegn på at evnen til å vise empati. Teorien underbygges med at mennesker med autisme og schizofreni sjeldnere smittes av gjesping. En studie fra 2014, sår derimot tvil om empati-teorien.

(FOTO: Colourbox)

- Hjernen trenger oksygen


Også når det kommer til selve årsaken til at vi gjesper, er forskerne uenige. Forskning.no ramser opp noen teoriene:Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.