Derfor bør tenåringer legge seg før klokken 23

De som legger seg mellom 22 og 23 får bedre karakterer.
 1. Bedre søvn gir bedre karakterer


  For mye tid med venner, lekser, sosiale medier og jobb gjør at mange ungdommer aldri blir helt uthvilt. Nå viser en stor norsk studie at det er en sammenheng mellom søvn og karakterer, skriver Aftenposten.

  Undersøkelsen tok for seg nærmere 8000 norske ungdommer på videregående skole, og resultatet var tydelig:

  De som legger seg mellom 22 og 23 og sover nok, har et karaktersnitt på 4, mens de som legger kl. 01.00 og senere, hadde et karaktersnitt på 3,5. 

  - Vi fant at kort søvnlengde henger sammen med svakere skolekarakterer på videregående skole. Gjennomsnittlig skolekarakter var best blant ungdom som la seg mellom 22 og 23, sier forsker og psykologspesialist Mari Hysing ved Uni Research Helse til Aftenposten.


 2. Bør sove mellom 8 og 10 timer


  Alder er en tungtveiende faktor når det gjelder hvor mye søvn vi trenger og for når det er naturlig å legge seg. Er du mellom 14 og 17 år bør du sove 8-10 timer hver natt, skriver KK.

  Så hvis du begynner på skolen - for eksempel - klokken halv ni om morgenen, vil det beste være å legge seg før klokken 23.


 3. Lite søvn kan være helseskadelig


  Forskerne mener faktisk at tidlig skolestart utgjør en direkte og alvorlig trussel mot tenåringers helse, gjennom å bryte med deres biologiske forutsetninger.

  De viser til et prosjekt ved University of Minnesota der de forskjøv skolestarten fra klokka 07.50 til 08.40. Resultatet ble mindre trøtthet, færre depresjonssymptomer og inntaket av koffeindrikker gikk ned.


 4. Kan hindre psykiske problemer


  En studie fra 2010 viser at nok søvn kan beskytte tenåringer mot psykiske problemer og selvmordstanker, skriver Norsk helseinformatikk.


 5. Hjernen renser ut skadelige avfallsstoffer


  Ifølge danske Videnskab jobber hjernen med å rense ut skadelige avfallsstoffer når du sover.

  I tillegg kommer det fram av en professor ved Standford University at om du ikke sover nok, kan det ha en negativ innvirkning på korttidshukommelsen og konsentrasjonseven din.
Legg til sol_no på SnapChat