Derfor bør du spise frosne, og ikke ferske, grønnsaker

Om vinteren og våren er de frosne grønnsakene sunnest.
 1. Holder bedre på næringsinnholdet


  I en undersøkelse utført av Norstat på vegne av grønnsaksprodusenten Findus i 2014 visste bare tre av ti at det er sunnest å spise frosne grønnsaker i vinterhalvåret.

  – Grønnsakene som kommer rett fra lokale jorder og blir fryst ned, opprettholder nær sagt 100 prosent av næringsinnholdet. De aller fleste ferske grønnsaker i butikken nå om vinteren er importerte. De har gjerne reist langt og ligget en stund på lager. Det gjør at de har mistet en god del næringsstoffer, uttalte Eyvin Bjørnstad, ernæringsfysiolog ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold, til NRK.


 2. Bønner kan miste 30 prosent av C-vitamin


  I løpet av de 24 første timene i romtemperatur, kan bønner miste 30 prosent av vitamin C, ifølge en undersøkelse utført av ved matforskningsinstituttet Nofima i Ås i 2012. Forskerne fulgte næringsinnholdet i grønnsakene fra de ble høstet og bearbeidet, og helt frem til tallerkenen.

  Etter 1000 analyser fant forskerne ut at de frosne grønnsakene er sunnere enn de ferske om vinteren og våren, skriver TV 2.


 3. Ferske grønnsaker mister næringsinnhold jo lenger det er siden de er høstet


  – Jo lengre du lagrer en grønnsak, jo dårligere vil næringsinnholdet være, har Lise von Krogh, ernæringsfysiolog i von Krogh Ernæring Limited, forklart til KK.

  Dette kommer an på hvordan grønnsakene er blitt oppbevart før du kjøper dem. Romtemperatur og mye lyseksponering fører til at grønnsakene mister næringsstoffene raskere. Derfor vil grønnsaker som ligger lenge i ferskvaredisken eller på kjøkkenbenken langsomt tape vitaminer.


 4. Frosne grønnsaker er ofte rimeligere


  Seniorrådgiver Sveinung Grimsby i Nofima sa til TV 2, da undersøkelsen som er nevt over var ny, at frosne grønnsaker kan være et bedre alternativ.

  – Frosne grønnsaker kan ha et ufortjent dårlig rykte. I en del tilfeller er frosne grønnsaker også mer rimelige, så her kan du spare både tid og penger, sa Grimsby.


 5. Gir mindre svinn


  Frosne grønnsaker kan du ha i fryseren klar til bruk, uten å måtte forholde deg til at de må spises. I tillegg fører produksjon av frossengrønnsaker til lite svinn.

  – Vi ser også at når grønnsaker fryses, så blir det veldig lite svinn. Det brukes heller ikke konserveringsmidler. I tillegg er altså frosne grønnsaker oftere fra Norge enn du finner som er ferske, sier Sveinung Grimsby, forsker ved Nofima, til Forskning.no.Legg til sol_no på SnapChat