Vis mer

Derfor bør du spise chili langt oftere

Kan være sykdomsforebyggende.

(upublisert) Opprettet
 Journalist og forfatter, John McQuaid, skriver i en artikkel på Forbes.com at vi mest sannsynlig oppdaget chilipepper for omtrent tolv tusen år siden i det som nå er Mexico. Han forteller også at de neppe falt i smak.

Tolv tusen år senere har pipen fått en annen lyd, og med mer enn hundrevis av forskjellige chilisorter er den høyt på listen over de mest brukte matingrediensene. Heldigvis for oss som liker sterk mat er ikke chili bare godt, det har flere andre positive sider også.

SOL byr på et knippe helsefordeler ved å spise chili:


 


 1. Full av næringstoffer og bra for blodtrykket.


  Chilipepperen inneholder flere næringsstoffer, deriblant antioksidanter som C-vitamin og betakaroten, og den har vist seg å ha en positiv effekt på både blodtrykk og kolesterol, skriver KK.no.

  I tillegg finner du både provitamin A, samt kalium, jern og magnesium.


 2. Kan være sykdomsforebyggende


  (FOTO: Adam Cohn, Flickr.com (CC BY-NC-ND 2.0))

  British Medical Journal publiserte i fjor sommer en kinesisk studie som tok for seg helseforksjeller blant de som spiste og ikke spiste sterk mat, skriver BBC.


  Et av funnene var at chili var det mest brukte krydderet blant de 500 000 som deltok i studien, og de som spiste den fersk hadde lavere risiko for å dø av kreft, koronarsykdom og diabetes.


 3. Temmer sulten og øker forbrenningen


  Nå er det neppe slik at det holder å spise store mengder chili dersom man ønsker å ta av seg noen kilo, men det kan være med på å hjelpe, skriver WebMD.com.

  Stoffet som gjør chilien sterk, capsaicin, bidrar til å øke forbrenningen i tillegg til at det påvirker nerver i magensekken som gir en metthetsfølelse.


 4. Hjelper mot bihulebetenelse og forkjølelse


  (FOTO: John Vonderlin, Flickr.com (CC BY-NC 2.0))

  En studie ved University of Cincinnati Academic Health Center har vist at virkestoffet capsaicin gjør underverker når det brukes i nesesprayer, skrive ScienceDaily.

  Når man spiser chili hvis man er syk, for eksempel forkjølet eller har en bihulebetennelse, så er virkestoffet med på å "åpne opp" bihulene og kan virke lindrende.


Legg til sol_no på SnapChat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.