Vis mer

Derfor bør du sjekke både deg og barna for lus - nå

De lever av blodet ditt - og bare det.

(upublisert) Opprettet


Denne uken, uke 10, er det nasjonal uke for lusesjekk. Hodelus er et tilbakevendende problem i både skoler og barnehager over hele landet, og og det anslås at to til fire prosent av norske barn har lus til enhver tid.

I tillegg til dette er det mange fakta som i seg selv er nok til å få deg til å ville kamme gjennom håret ved første anledning.

SOL samler seks grunner til å sjekke deg og andre for lus i dag:


 1. Det gir plagsom kløe


  Om du smittes av hodelus vil du snart begynne å klø i hodebunnen fordi du får en allergisk reaksjon mot stoffer i lusespytt. Første gang du smittes av lus vil kløen oftest være lite plagsom, og det kan ta mange uker fra lusa setter seg i håret ditt til du først merker at det klør. Om du blir smittet gjentatte ganger kan kløen derimot komme raskt, skriver Norsk helseinformatikk.


 2. De lever av blodet ditt


  Og bare det. Du er dermed deres spisskammer, ifølge Aftenposten. Hodelus suger blod minst fem ganger i døgnet. Den kan heldigvis ikke overføre bakterier eller virus, skriver Folkehelseinstituttet.


 3. Lever i 25 døgn og legger 90 egg


  En voksen hunnlus lever i ca. 25 døgn, og i løpet av denne tiden legger hun ca. 90 egg. Eggene klekker etter ca. 8 døgn. I løpet av de neste 9-12 dagene skifter nymfene hud tre ganger før de blir voksne.

  Når hunnlusa har vært voksen i 1-2 døgn, begynner hun å legge egg, ifølge Folkehelseinstituttets nettsider. Utviklingstiden for en generasjon fra egg til egg blir da på ca. tre uker. Og alt dette skjer i hodebunnen din.

  I de fleste tilfeller er lusebestanden 1-10 lus per hode, mellom 11 og 100 lus er vanlig, mens over 100 er sjelden, skriver KK.


 4. Du får ikke fjernet dem gjennom vask


  Det fremste beinparet til lusa er utviklet til klør, og lusa klamrer seg effektivt fast til hårene så de ikke kan fjernes ved vask, bad eller dusj, skriver Norsk Helseinformatikk. Hvis du har fått lus anbefales det derfor å kamme gjennom håret, i tillegg til å bruke et medikament.

  Lusekammen fjerner ikke alle levende egg, men den reduserer bestanden av kjønnsmodne lus. Ved epidemier av hodelus bør man behandle alle som er smittet samtidig med medisiner, og helst kamming i tillegg. Hvis man lurer på om noen er smittet bør man kamme gjennom håret deres også.


 5. Lus trives best i rent hår


  Trodde du at fordi du vil slippe unna lus fordi du er nøye med hygienen? Da må du tro om igjen. Lus trives nemlig best i rent hår, skriver KK.


 6. Du bør se etter lus hos barna en gang i uka


  For hundre år siden var det rutine hos de fleste familier å gre håret til barna med lusekam hver lørdag, for å se etter lus. Anne Louise Leikfoss, daglig leder i Lusfri Norge, har tidligere uttalt til KK at hun skulle ønske foreldre i dag også kunne gjøre det, særlig når de har fått beskjed om at det er lus i barnehagen eller på skolen.

  - Det er ikke flaut å ha lus, men det er flaut å ikke gjøre noe med lus, uttalte Leikfoss.Legg til sol_no på SnapChat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.