Vis mer

Derfor bør du ikke tenne for mange stearinlys på en gang

Å blåse ut telys kan sammenlignes med passiv røyking.

(upublisert) Opprettet


Vintermånedene er tiden vi tenner mest stearinlys. Vi synes det er koselig med lys, og tenner gjerne mange samtidig som vi har vinduene igjen for å ikke slippe inn kald luft.

Stearinlys i seg selv er ikke farlig. Men å ofte tenne mange i rom uten lufting er ikke nødevendigvis så lurt, ifølge forskning.

SOL samler fem punkter om hvorfor du bør være forsiktig med stearinlys:


 1. Kan gi luftveisirritasjoner og hodepine


  Levende lys kan være dårlig for inneklimaet. Hvis du har flere stearinlys i et lite rom med liten luftgjennomstrømning, kan det føre til luftveisirritasjoner og hodepine, skriver Miljødirektoratets nettside Erdetfarlig.no.

  Direktoratet anbefaler å slukke lys som soter mye, fordi tungmetaller i sotet fra slike lys er en mulig kilde som sammen med andre kjemikalier kan bidra til at flere utvikler astma.


 2. Lysene avgir nitrogen og røykgasser


  Danske forskere har også advart mot å tenne for mange stearinlys innendørs, skriver Jyllands-Posten.

  Steffen Loft, professor i miljømedisin ved Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet, og Lars Gunnarsen, professor og inneklimaforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut ved Aalborg Universitet, mener lysene forpester inneklimaet og kan være helseskadelige.

  Grunnen er at lysene gir fra seg nitrogen og røygasser, og når du tenner dem utløses «en eksplosjon av partikler». Disse partiklene kommer ned i lungene våre.

  En undersøkelse av 78 personer i 58 boliger i København, viste at personene hadde litt nedsatt lungefunksjon og tegn på betennelse i hjem hvor det var mange partikler fra stearinlys.

  - Men vi vet ikke sikkert om det skyldes partikkelforurensning, sier Steffen Loft til Jyllands-Posten.


 3. Negativt for asmatikere


  Astma- og allergiforbundet advarer astmatikere mot å tenne stearinlys innendørs på grunn av dannelsen av sot, skriver Aftenposten.

  - Å eksponere seg for sot og røykgasser og så videre gir en negativ helseeffekt. Det er kjent, og det gjelder spesielt for sårbare grupper, sier Kent Hart, fagsjef i biologi og kjemi i Astma- og allergiforbundet.


 4. Å blåse ut telys sammenlignes med passiv røyking


  Når du blåser ut ett telys frigjøres det 350.000 sotpartikler – like mye som en sigarett, viser VG-test. Det kan gå på helsen løs, ifølge Folkehelseinstituttet.

  Når du brenner levende lys vil det på grunn av ufullstendig forbrenning dannes sotpartikler i luften. Disse partiklene kan gi sykdom hos mennesker hvis man utsettes for en stor nok mengde av det. Folkehelseinstituttet sammenligner det å ofte tenne levende lys med passiv røyking.

  – Slike partikler kan forverre astma og allergier, og gi ubehag fra luftveiene. Det er også påvist at partikler og svevestøvpåvirkning i annen sammenheng kan øke risikoen for hjerte- og karsykdommer, sierseniorforsker Rune Becher, til VG.


 5. Lys av parafinvoks er en versting


  Lys laget av parafinvoks er en versting og er en ukjent kilde til luftforurensning, ifølge en studie utført ved South Carolina State University, skriver Dinside.

  - Å tenne et parafinvokslys nå og da vil sannsynligvis ikke skade deg, sier forsker Amid Hamidi i en pressemelding.

  Men han forklarer at hvis du tenner mange lys av parafinvoks hver dag i flere år, eller ofte tenner dem på baderom med dårlig ventilasjon, kan det forårsake problemer.

  Resultatene viser at parafinbaserte lys – som er de mest brukte – frigir giftige, kreftframkallende kjemikalier som toluen og benzen.

  I tillegg til de mer alvorlige risikoene, kan lysene irritere luftveiene og utløse allergiske reaksjoner, ifølge Hamidi.

  Lys laget av bivoks eller soya friga derimot ikke disse stoffene.


 

Legg til sol_no på SnapChat

 

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.