Derfor bør du gjøre yoga hver dag

Gunstig på alle mulige måter.Du har garantert hørt, sett og kanskje blitt anbefalt å prøve ut yoga. Treningsformen som handler om å konsentrere seg, fokusere og ha kontroll over tanker og kropp, har tatt Norden med storm, og du kan trene yoga nesten overalt.

Men hvorfor er denne treningen så populær og hva er det som er bra med yoga?

 1. Gjør det enklere å utføre andre treningsformer


  Yoga er fin treningsform for deg som vil bli mer bevegelig og myk.

  - Yoga gjør deg myk og elastisk, noe som helt klart er positivt for folk som sliter med muskel- og skjelettplager, sier leder av Kiropraktorforeningen, Øystein Ogre, til Aftenbladet og legger til:

  - Det er også en veldig gunstig treningsform for folk som sliter med muskelspenninger i rygg og nakke.

  Stretching, eller tøying, er bra for holdningen din og gjør at du vil føle deg smidigere og sterkere i kroppen, skriver Nettavisen. Bevegelighet, som du får gjennom yoga, er også noe som hjelper de fleste å gjennomføre andre treningsformer bedre.

  - Streching eller tøying er bra for bevegeligheten og holdningen din. Du blir smidigere i kroppen noe som gjør det enklere å utføre andre treningsøvelser, sier Vibeke Klemetsen til NRK.


 2. Bra for hjertet


  Forskning.no skriver om en studie der forskere har sammenlignet yoga med annen trening, og også med grupper som ikke var fysisk aktive.

  Det de fant ut var at yoga-utøvere har mindre sannsynlighet for å få hjerte- og karsykdommer enn de som ikke trener i det hele tatt.

  Yoga gjorde det like bra når det kommer til forebygging av hjerte- og karsykdommer, som jogging, rask gange og sykling. Derfor anbefales yoga for dem som ikke kan utføre disse aktivitetene. 


  - Hovedeffektene av yoga skyldes antageligvis stressreduserende endringer i det autonome nervesystemet og den dype avspenningen, sier overlege i kardiologi ved medisinsk avdeling på Diakonhjemmet sykehus i Oslo, Erik Ekker Solberg.


 3. Forebygger stress


  Mange av oss har hektiske dager og mye på planen. Dette kan ofte føre til at vi får høye skuldre og føler oss stresset.

  Ifølge Klikk.no skal yoga hjelpe mot stress, da du vil få et avslappet sinn, en balansert kropp som igjen fører til bedre kroppsholdning.

  Karen Kollien Nygaard, organisasjonspsykolog og klinisk psykolog, er ikke i tvil om at yoga kan hjelpe mot både depresjoner, angst, stress og utbrenthet.

  - Jeg anbefaler ofte pasienter til å begynne med treningsformen, sier hun til Aftenbladet.


 4. Kan hjelpe mot depresjon


  Ifølge en studie fra 2007 skal én time med yoga ha positiv effekt på hjernen. Forskere ved Boston University School of Medicine (BUSM) og McLean Hospital mener derfor at yoga-øvelser kan bli en ny måte å behandle depresjoner på, skriver Forskning.no.

  Dr. Chris Streeter ved BUSM mener at resultatene som viser økte GABA-nivåer etter bare én time med yoga-øvelser, virker svært lovende når det gjelder å redusere symptomene ved angst, depresjoner og epilepsi.


 5. Bra for ryggplager


  Mange av oss har nok en eller annen gang hatt plager med rygg og kjent på ryggsmerter. Men er du en av dem som ofte har problemer med vond rygg, skal yoga være en løsning på problemet, skriver Fox News.

  Forskere ved Group Health Research Institute i Seattle gjennomførte nemlig en studie relatert til trening og ryggsmerter.

  Resultatene viste at ukentlige yoga-timer minsket smerter og forbedret ryggfunksjon hos personer med kroniske smerter i nedre del av ryggen.

  - Det har lenge vært en kjent sak at trening kan være bra mot ryggsmerter, sier dr. Timothy Carey. Yoga ser ut til å være en fin løsning for personer med ryggsmerter, men det er ikke den foretrukne løsningen.

  Av 228 testpersoner svarte hele 60 prosent av personene i yoga-gruppen at smerten hadde forbedret seg.