Derfor blir det slått full alarm når noen blir smittet av disse virusene

Zika-viruset har nådd Sverige og Danmark.

(upublisert) Opprettet


Verdens helseorganisasjon lager en årlig liste over sykdommer som er i fremmarsj, og som kan komme til å skape epidemier i nær fremtid.

I disse dager sprer zika-viruset seg i stor fart på det søramerikanske kontinentet, og nå er også de første tilfellene i Danmark og Sverige oppdaget, noe som naturligvis får stor oppmerksomhet her til lands.


Vi gir deg her informasjon om zika-viruset og de andre sykdommene på WHOs liste:


Listen er i tilfeldig rekkefølge.

 1. Krim-kongofeber


  I 2014 ble det meldt om at et dødelig virus var på fremmarsj, og at forekomsten har eksplodert i ferielandet Tyrkia, i tillegg til å være påvist i Hellas, Albania, Bulgaria og Kosovo, skriver abcnyheter.no.

  Krim-kongofeberen spres gjennom flåttbitt og har opp mot 30 prosent dødelighet. Det finnes ingen vaksine eller annen beskyttelse mot den.

  For ifølge det svenske nyhetsbyrået TT er det svært dødelige viruset Hemoragisk krimfeber, også kalt krim-kongofeber, blitt et stadig større problem i Europa.

  - Sykdommen begynner ofte som en influensa. I visse tilfeller gir den blødninger fra nesen, tannkjøttet og indre organer. Den kalles av og til for det europeiske Ebola-viruset, sier Ali Mirazimi i den svenske folkehelseopplysningen til abcnyheter.no.

  Sykdommen er ikke påvist på nordmenn.


 2. MERS


  I 2012 ble det oppdaget et helt nytt virus kalt MERS-viruset (Middle East Respiratory Syndrome). Det er påvist over 1000 sykdomstilfeller, hvor flertallet er påvist i Saudi-Arabia på våren.

  - Viruset knyttes til Midtøsten og kan gi alvorlig lungesykdom. Nyere undersøkelser tyder på at kameler og dromedarer sannsynligvis er smittekilden. Det er hittil ikke påvist tilfeller av MERS i Norge, skriver folkehelseinstituttet.no.


 3. Lassa-feber


  Lassa-feberen er en virussykdom som har fått sitt navn etter byen i Nigeria hvor de første tilfellene ble oppdaget i 1969. Tilstanden er utbredt i Vest-Afrika, og blir overført via rotter.

  Sykdommen blir regnet for å være svært smittsom, og kan føre til blødninger i hud og andre organer, hvor 10-20 prosent av de smittede dør. Det er påvist noen få tilfeller av lassafeber i Europa, men ingen tilfeller i Norge.


 4. Nipah-viruset


  Malaysiske grisebønder ble rammet av en mystisk sykdom i 1998, og da ble Nipah-viruset oppdaget. Siden den gang har det vært 12 utbrudd av viruset, alle i de sørlige områdene i Asia. Symptomene er blant annet feber, hodepine og krampeanfall.

  Ekspertene har sporet viruset tilbake til flaggermus, som igjen sannsynligvis smitter over på griser, før smitten vandrer videre til mennesker. Dødsraten ligger på mellom 40-70 prosent, skriver NRK.


 5. Chikungunya-viruset


  På kort tid har Chikungunya-viruset spredd seg som ild i tørt gress i Latin-Amerika. Over 1 million mennesker er nå smittet.

  Viruset forekommer normalt i deler av Afrika, det indiske subkontinent, i Sørøst-Asia og Karibia, skriver VG.

  Viruset kalles også chikungunyafeber. Den spres fra myggslekten Aedes, som stammer fra Asia, og som siden 1980-taller har spredd seg til alle verdensdeler. Den biter på dagtid. Det er rapportert om flere tilfeller i Norge, hvor de fleste har blitt smittet i Karibia.

  Symptomer er feber, hodepine, ledd- og muskelsmerter. Hos normalt friske personer vil sykdommen normalt gå over av seg selv. Gravide, personer med nedsatt immunforsvar og andre med kroniske sykdommer kan få mer alvorlig sykdom som lunge- og hjertesvikt og infeksjon i sentralnervesystemet, skriver Folkehelseinstituttet.


 6. Ebola


  Ebola-viruset har høy dødelighet, mellom 40 og 90 prosent, alt etter hvilket virus den syke er smittet av. Det finnes ingen effektiv medisin mot ebola.

  Smitten overføres ved direkte kontakt med syke personers blod og andre kroppsvæsker, og kan smitte fra dyr til mennesker, skriver Verdens helseorganisasjon.

  Sykdommen har tatt livet av 11.300 mennesker i Liberia, Sierra Leone og Guinea siden det store utbruddet i desember 2013, skriver Dagbladet

  Symptomer på ebola er plutselig høy feber, kraftige magesmerter, hodepine og smerter i muskler, oppkast og diaré. Pasientene blir også fort dehydrert. Etter hvert svekkes nyre- og leverfunksjonen, og indre og ytre blødninger oppstår.


 7. SARS


  SARS er en alvorlig type lungebetennelse, som hadde et større utbrudd i Asia i 2003.

  Samme år slo Verdens helseorganisasjon (WHO) fast at SARS-epidemien startet i Guangdong-provinsen i Sør-Kina. Deretter spredte viruset seg til Hongkong, og videre til flere land via flypassasjerer fra denne regionen, skriver Forskning.no.

  Symptomene er feber, hoste, kortpustethet og åndenød. 


 8. Rift Valley-feber


  Rift Valley fever (RVF) er et virus som først og fremst rammer dyr, men som også kan smitte mennesker.

  Viruset finnes på hele det afrikanske kontinentet og utbrudd skjer vanligvis i tørre perioder etter kraftig nedbør. Smitter ikke fra person til person.

  I 2007 mistet minst 84 personer livet av dødsviruset som brøt ut i flere landsbyer i Sudan, skrev VG.

  - Tilfeller av mennesker smittet av Rift Valley-feber fortsetter å øke. Hittil er det rapportert om 228 smittede og 84 døde, skrev Verdens helseorganisasjon i en pressemelding, ifølge avisa.


 9. Marburg


  Marburg-utbrudd oppstår når et indekskasus smittes av ukjent kilde, og deretter person til person-overføring gjennom nærkontakt med smittede.

  Ifølge Dagbladet blir Marburg sett på som en av ebolas «søstervirus».

  Avisa skriver videre at Marburg-viruset oppsto i 1967 i Marburg og Frankfurt i Tyskland, og samme år i Beograd i Serbia. Det gjorde at verden ble kjent med viruset. Man trodde også at ebola var marburg-viruset, på grunn av likhetene.

  Begge kan forårsake blødninger. Overlege og infeksjonsspesialist ved Oslo Universitetssykehus avdeling Ullevål, Arne Broch Brantsæter, forklarer til Dagbladet: 

  - Marburg- og ebola-viruset har mye til felles, men for ebola vet man ikke sikkert at viruset kommer fra flaggermus. Det vet man når det gjelder Marburg, fordi man har funnet levende ebola-virus hos friske flaggermus. I 2008 ble noen turister syke etter å ha besøkt huler med flaggermus i Uganda. En av disse døde, sier han.


 10. Zika-virus


  Zikaviruset sprer seg i rekordfart på det søramerikanske kontinentet. Nå er også de første tilfellene i Danmark og Sverige oppdaget.

  Et lite myggstikk er alt som skal til. 

  Zika-viruset smitter gjennom mygg og kan gi milde symptomer som hodepine og feber, skriver Verdens helseorganisasjon.

  Mest alvorlig er det for gravide kvinner - fosteret i magen risikerer å bli født med liten hodeskalle og alvorlige hjerneskader. Så langt har det skjedd med nesten 4000 barn i Brasil, skriver NRK.

  I flere latinamerikanske land advares kvinner nå mot å bli gravide, og i Norge råder Folkehelseinstituttet gravide å utsette eventuelle reiser til Sør-Amerika. 

  Viruset er oppdaget i 21 land og Folkehelseinstituttet i Norge ber verdens helseorganisasjon, WHO, om å vurdere et krisemøte.

  – De bør vurdere om Zika-epidemien nå skal defineres som en global folkehelsekrise, en definisjon som forutsetter flere kriterier, sier smitteverndirektør John-Arne Røttingen ved Folkehelseinstituttet (FHI) til NTB.

  Det er nettopp reising og økt kontakt mellom folk over hele verden som gjør at helsemyndighetene frykter epidemier.
Legg til sol_no på SnapChat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.