Denne sykdommen kan utløses av stress

- Raynauds sykdom - også kalt Raynauds fenomen - er en anfallsvis forstyrrelse i blodsirkulasjonen til huden. Den utløses av kulde og/eller stress.

Publisert

Det sier Øyvind Midtvedt, overlege på Revmatologisk avdeling ved Rikshospitalet.


Midtvedt forteller at det er sirkulasjonen til fingre som forstyrres, men en kan også oppleve forandringer i tær, øreflipper og nese.


Man skiller mellom:
- Raynaud gir fargeforandringer i huden. Huden blir først hvitlig avbleket, deretter kan den bli blå og rød ved klassisk 3 fasisk Raynaud. Samtidig med fargeforandringer opplever man smerte og prikninger i de angrepne områdene, sier Midtvedt.

Raynauds sykdom kalles også likfingre.

LES OGSÅ: Dette er Bekhterev

Symptomer på Raynauds sykdom


Under et anfall blir en kroppsdel plutselig hvit og kald. Ifølge Helsenorge er det ofte en skarp grense mellom den hvite huden og den normale. Fingrene kan føles kalde, sitrende, numne og smertefulle.

Når fingrene ikke får oksygen, kan de etter hvert bli blå. Når blodet kommer tilbake, kan de bli røde, bankende og vonde. Slike anfall kan vare i alt fra minutter til timer. Varme virker ofte lindrende.

Raynauds fenomen kan være ubehagelig, men er vanligvis ikke farlig. Plagene blir som regel borte etter et anfall.

LES OGSÅ: ME - dette er symptomene

Årsaker til Raynauds sykdom


Selv om Raynaud sykdom bærer sitt navn etter den franske legen Maurice Raynaud som beskrev tilstanden i 1862, vet vi fortsatt ikke årsaken(e) til Raynauds sykdom.

- Forekommer Raynaud alene uten andre symptomer eller funn, kaller vi det primær Raynaud. Hvis Raynaud ledsages av andre sykdommer , kalles det for sekundær Raynaud. Det vanligste er primær Raynaud, og en regner med at rundt 3-5 % av befolkningen kan ha primær Raynaud, sier Midtvedt.

Når skal en oppsøke lege?


Ifølge Midtvedt bør du oppsøke lege hvis du har tilleggssymptomer som:

- Legen vil da gjøre undersøkelser med tanke på om det kan forekomme sekundær Raynaud. Det er vanlig å ta orienterende blodprøver inklusiv ANA-test.

Primær Raynaud oppstår som regel i ung alder, og kan forekomme i familier. En revmatolog kan undersøke kroppens minste blodårer, kapillærer, med et apparat (kapillaroskop).Ved primær Raynaud er det normale funn, mens ved sekundær Raynaud kan en se forandringer i kapillærene ved kapillaroskopi, forklarer Midtvedt.

LES OGSÅ: Fibromyalgi

Hvordan stilles diagnosen Raynauds?


Diagnosen Raynaud stilles på sykehistorien. Hvis en kan svare positivt på følgende spørsmål:

- Ja på alle 3 spørsmål er typisk ved Raynaud fenomen, sier Midtvedt.

(FOTO: NTB scanpix)

Behandling av Rynauds fenomen:


- Det viktigste er ikke medikamentell behandling. Det anbefales at en holder seg varm og bruker hansker, sier Midtvedt.

Medikamentell behandling:

Kalsiumkanal hemmer (nifedipin, Adalat) er første valg

Blodåreutvidende medikamenter som sildenafil, prostacyklin, nitroglycerin (salve) kan også forsøkes

Man kan også ifølge Midtvedt forebygge selv ved å:

Har du et spørsmål? Send inn ditt spørsmål til Brynjulf Barexstein, allmennlege og sjefsvarlege på Lommelegen

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.