De rikeste får skattelette, mens uføretrygdede med gjeld må skatte mer

Dette er de tre viktigste poengene for den nye uføretrygden.

(upublisert) Opprettet
Klokken 10 i dag ble regjeringens statsbudsjett for 2015 framlagt. Mens både formue- og inntektsskatten blir gunstigere for dem med høy inntekt og formue (sjekk skattekalkulatoren til DinSide), må særlig uføretrygdede forberede seg på store endringer. SOL oppsummerer her de viktigste endringene for de cirka 309 000 nordmennene som mottar uførepensjon i dag.

1. Uførepensjon skattlegges som vanlig inntekt

- Uføretrygd skal fra 2015 skattlegges som lønn. Disse endringene medfører økte bruttoutgifter som i hovedsak motsvares av økte skatteinntekter, lyder dagens forslag til nytt statsbudsjett. Dette vil hovedsakelig påvirke uføretrygdede med gjeld. Deres skattefradrag på gjelden reduseres fra 55 til 27 prosent. Som en overgangsordning skal nye 330 millioner kroner frigjøres i neste års budsjett for å dekke differansen for dem som rammes hardest. Over de tre neste årene skal det bli 600 millioner kroner totalt, ifølge VG. 9,4 prosent av Norges befolkning i jobbalder mottar uføretrygd. For å gjøre opp for den reelle inntektsforskjellen kommer uføretrygdede til å få omkalkulert trygden sin fra neste år og få en større utbetaling hver måned.

2. Minst 5000 flere uføretrygdede

- Mange mottakere når grensen for maksimal varighet (fire år) for arbeidsavklaringspenger i løpet av 2014, og mange av disse vil gå over til uføretrygd, står det i det nye budsjettforslaget. Der anslås det at rundt 5000 mennesker går over fra arbeidsavklaringspenger til uføretrygd, en stor overgang som øker trygdekostnadene betraktelig. Totalt sett skal kostnadene av uføretrygd øke med 29 milliarder kroner i 2015, penger som blant annet skal hentes inn ved hjelp av økte skatteinntekter fra uføretrygdede.

3. Regjeringen prøver å få flere uføre ut i arbeid

- Vi mener tre år er god tid til å tilpasse seg og ikke minst bruke muligheten til å øke inntekten sin ved å kombinere trygd med å jobbe, forklarer arbeids- og sosialminister Robert Eriksson i et intervju med VG. Der poengteres det også at nye uføre fra neste år og ut vil gå rett over i den nye ordningen. Avisen anslår at de vil motta rundt 20 000 mindre i året i uførepensjon. - De har jo ikke noe uføre fra før, men får en mye bedre uføreordning hvor det blir enklere å kombinere arbeid og uføre, og hvor det vil lønne seg å jobbe. Slik vil mange uføre øke inntektene sine i fremtiden ved å ta i bruk hele arbeidsevnen man besitter, veier Eriksson opp forskjellen til VG.    Påvirkes du av de nye endringene? Er du en av dem som reagerer sterkt på det nye budsjettforslagetDiskuter det i kommentarfeltet under, eller på SOLs Facebook-side!
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer