Dansk overlege jubler: Ny behandling kan ta knekken på brystkreft lynraskt

En ny kombinasjon av medisiner har gitt overraskende resultater.Et forsøkt på å kombinere to stoffer som allerede brukes til behandling av brystkreft, har hatt en overraskende god effekt, skriver Berlingske Tidende.

257 kvinner med brystkrefttypen HER2-positiv ble behandlet med en kombinasjon av herceptin og TKI elleve dager før operasjon på University Hospital of South Manchester. I to av tre tilfeller forsvant svulsten helt eller ble markant mindre før operasjonen. Det betyr at kvinnene potensielt sett ikke trenger påfølgende kjemoterapi.

Nå er medisinen på vei til Danmark.

- Det er svært spennende fordi det det er ganske dramatiske resultater de presenterer. Medisinen er testet på en forholdsvis stor gruppe pasienter og resultatet ser lovende ut, sier overlege Jens Oluf Bruun Pedersen til Berlingske Tidende.

Til tross for gode resultater av medisineringen, påpeker overlegen at de ikke kjenner til langtidseffekten og om det faktisk øker kvinners sjanse for å overleve.

Mange norske kvinner rammes


Brystkreft er den vanligste kreftformen blant norske kvinner. Tall fra Kreftregisteret viser at det ble registrert 3.348 nye tilfeller av brystkreft i Norge i 2014. 3.324 av de som ble rammet var kvinner.

Andelen av kvinner som får brystkreft var dobbelt så høy i 2014 som i 1957. Det er ingen entydig årsak til det, men den kraftige økningen kan ha sammenheng med livsstil og Mammografiprogrammet som gjør at flere tilfeller avdekkes.

Nesten 9 av 10 brystkreftrammede kvinner er i live fem år etter de først fikk diagnosen.

(FOTO: Colourbox)

Slik undersøker du deg selv


Jo tidligere brystkreft blir avdekket og pasienten kommer i gang med behandling, jo større er sjansen for å overleve.

Brystkreftforeningen anbefaler å bli kjent med egne bryst for å øke sjansen for å oppdage sykdommen tidlig. Det gjør det enklere å skille mellom naturlige endringer og endringer som bør undersøkes av lege.

Både i dusjen, liggende og foran speilet er gode utgangspunkt for å sjekke seg. Brystkreftforeningen har laget en sjekkliste for selvundersøkelse:

  • Liggende: Legg pute under venstre skulder og plasser venstre arm under hodet. Bruk hele hånden eller to flate fingre og kjenn systematisk gjennom venstre bryst med små sirkelbevegelser. Bruk lett eller middels press på hvert område av brystet. Gjenta på høyre bryst.

  • I dusjen: Løft armen og sjekk under brystet med såpete flate fingre. Undersøk på samme måte som liggende.

  • Stående foran speilet: Løft armene over hodet og ut mot siden. Se etter uregelmessigheter i brystenes ytre form. Vær også obs på hudforandringer som inndragninger eller misfarging.
Legg til sol_no på SnapChat