Vis mer

Dansk ekspert: Slik tar du knekken på kvisen fortest mulig

Her gir vi deg "isbit-trikset" til den danske eksperten, og fem andre tips for å bli kvitt kvisene.

(upublisert) Opprettet
Når hormonene begynner å røre seg i kroppen er det gjerne et startsignal for forstyrrende hud. Og det er en kjent sak at mange av oss har opplevd plager med huden, kanskje særlig i ungdomstida. Kviser popper opp og de kan være vanskelige å bli kvitt.

I voksen alder kan du også oppleve å få små og store kviser, enten du får dem ofte eller bare en gang iblant. Likevel kan det være en plage for mange.

Så hvordan bli kvitt kvisene når de kommer snikende inn?

1. Prøv isbit-trikset!


Flere har omtalt isbit-trikset som an hjelpe mot kviser. Ifølge den amerikanske hudlegen, Rachel Nazarian, skal nemlig isbiten umiddelbart redusere rødhet og størrelse.

Også den danske hudspesialisten og kosmetologen Ole Henriksen, har tidligere anbefalt å bruke en isbit.

Til KK.no har han forklart at du kan ta en isbit og pakk den inn i et lommetørkle for å gjøre kontakten med isbiten mer behagelig. Gni så isbiten forsiktig mot huden i fem minutter. Gjenta gjerne flere ganger om dagen.


- Isbiten roer ned betennelsen i talgkjertelen og øker blodsirkulasjonen til området. Det har virkelig en bra effekt, har Henriksen forklart.


2. Vær nøye med å fjerne sminken


Ja, du har nok hørt det før. Det å fjerne sminken og ha gode rutiner på å vakse ansiktet både morgen og kveld, er veldig viktig i kampen mot kvisene, skriver Klikk.no.

- I løpet av natten jobber huden med å kvitte seg med avfallsstoffer. Legger du deg med sminke og forurensing fra en hel dag vil du tette porene, og hindre hudens naturlige rensing, sier Birgitte Hanssen, hudpleier ved Farris Bad.

Så neste gang du tenker: «Jeg orker ikke å fjerne sminken», bør du tenke om igjen.

(FOTO: Colourbox)

3. Pass på kostholdet


- Det er ikke på grunn av dårlig kosthold at man har dårlig hud. Men å gjøre noe med kostholdet kan minske symptomene. Det er en viktig presisering, sier hudlege Bjørn Bondevik til KK.no.

Hudlegene Bjørn E. Bondevik og Michael Zangani er begge enige om er at det er veldig individuelt om kosthold har noe å si når det kommer til kviseutbrudd.

Zangani forteller at uren hud først og fremst dreier seg om kjønnshormoner og talgproduksjon, hvor genetikken også er kjempeviktig.

- Rent vitenskapelig har ingen studier klart å vise en solid forbindelse mellom kosthold og uren hud, men man har holdepunkter for at kosthold har en betydning, sier han.

4. Unngå stress


En av forklaringene på at du får kviser i pannen, kan ifølge Side2 tyde på stress og søvnmangel.

- Det moderne medisinske synet på kviser er at det er knyttet til hormoner, enten i forbindelse med stress eller pubertet, og at begge kan føre til utbrudd av uren hud. I kinesisk medisin derimot tror man at kviser i ansiktet skjer når du på samme tid har en forstyrrelse eller ubalanse inne i kroppen, og at hvor kvisene dukker opp sier noe om i hvilke organer problemene sitter, sier forsker og utdanningsleder ved International Dermal Institute i Australia, Emma Hobson. 
Kjersti Johansen, nordisk fagsjef hos Dermanor, forklarer også at stress faktisk kan gi deg kviser.


– Stress, både fysisk og følelsesmessig, øker nivået av stresshormonet kortisol i kroppen. Kortisol gir økt tendens til inflammasjon og kan forårsake utbrudd av kviser, sier hun til KK.no


(FOTO: Colourbox)

5. Ikke plukk for mye på kvisene


Lommelegen skriver at hvis man først har fått arr etter kviser er disse vanskelig å gjøre noe med dem. Men første steg for å unngå arr er å ikke klemme ut kvisene. Det gjør alt bare verre.

I tillegg er arr en videre komplikasjonen av akne.

– Det er umulig å forutsi hvem som vil utvikle arr. Arrdannelse sammenfaller ikke alltid med alvorlighetsgraden av kvisene. Man antar at 11 prosent av menn og 14 prosent av kvinner med akne vil utvikle arr. Enkelte studier har vist en enda høyere forekomst, sier hudekspert Kjetil Guldbakke til NRK

– Å forhindre arr med optimal og tidlig behandling er det primære mål i behandling av kviser, fortsetter han.

6. Og for all del: Glem tannkrem-trikset!


Du har kanskje prøvd det? Å dekke til kvisene dine med tannkrem i håp om at de forsvinner? Ifølge leder av Norsk hudlegeforening, og seksjonsoverlege ved hudavdelingen på Haukeland universitetssykehus, Turid Thune, er dette bare en myte.

- Tannkremtrikset er det ikke noen dokumentert effekt av, sier hun til NRK.

Kjetil Guldbakke, hudlege ved Oslo hudlegesenter, sier seg enig med Thune.

- Det finnes ingen studier som støtter bruk av tannpasta på kviser, og fluor kan teoretisk sett gi akne. 

Legg til sol_no på SnapChat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.