Vis mer

Bør alle menn sitte og tisse?

Hevder du kan få bedre sexliv av å sitte.

(upublisert) Opprettet


Du har sikkert hørt det før: At menn bør sitte og tisse for å unngå blant annet protatakreft og andre sykdommer.

Men stemmer egentlig dette? 

Det er store uenigheter og lite forskning på akkurat dette. Noen ureologer mener det er best å sitte, mens andre mener dette er smak og behag - og at det ikke påvirker helsen til menn.

SOL har sett nærmere på diskusjonen. Her er fem sentrale punkter: 

 1. Får du tømt blæren sikkelig?


  Når menn står og tisser er det fare for at blæren ikke tømmes helt, og det kan føre til infeksjoner, skriver Aftenposten.

  - Svært mange er uvitende om at de går rundt med resturin. Å sette seg ned er å anbefale alle, både de med vannlatingsproblem og de uten, sier urolog Jens Høstmark.

  Ifølge NRK kan resturin kan føre til en blære som fungerer dårlig, og i verste fall til nyresvikt. Ureolog Per Lundemo forteller likevel at dette er individuelt og at noen tømmer blæra best når de sitter, mens andre tømmer den best når de står.


 2. Bedre sexliv?


  I 2012 fikk svenske Viggo Hansen mye oppmerksomhet da han foreslo at menn skulle sitte å urinere.

  Hansen hevdet at det å sitte ville reduserer risikoen for prostatakreft, samtidig gi menn et bedre sexliv.

  Men ifølge nettsiden Real Clear Science er det ingen bevis på at dette stemmer. Menn blir ikke friskere eller får helsemessige fordeler ved å sitte når de skal tisse. Og sexlysten skal heller ikke øke særlig.


 3. Kan forebygge inkontinens og vannlatingsproblemer?


  De vanligste formene for inkontinens er stressinkontinens - ufrivillig tap av urin ved fysisk anstrengelse, og urgeinkontinens - ufrivillig tap av urin forbundet med sterk vannlatingstrang.

  Om du lider av prostatasykdom eller urinveissymptomer (LUTS), er det er ingen skam i å sitte å urinere.

  Fordelen ved å urinere sittende og forebygge dette, skjer ved at menn som regel tømmer blæren mer fullstendig ved å sitte.


 4. Mindre sjanse for prostatakreft?


  Her er det igjen uenigheter, men ifølge urolog Jens Høstmark kan resturin føre til infeksjoner, som igjen kan gi alvorlige sykdommer, blant annet prostatakreft.

  Urolog Trond Jørgensen, som jobber ved Volvat medisinske senter i Oslo, avkrefter at det er noen medisinsk grunn til å sitte i stedet for å stå.

  - Enkelte føler at de får tømt seg bedre, men utover det er det ingen medisinske fordeler, sier han til VG.

  Han forklarer videre at det å sitte heller ikke forebygger inkontinens eller prostataproblemer hos menn.

  - Dette handler først og fremst handler om smak og behag. Noen sitter, noen står, og noen gjør begge deler, sier Jørgensen.


 5. Holder det renere for andre som skal bruke toalettet


  En ting det kanskje ikke er like mye uenighet om er at toalettet blir vesentlig renere av at mannfolk sitter når de urinere.

  Professor Tadd Truscott har tidligere anbefalt å sitte og tisse, for dem som vil unngå urinsøl på gulv og bukse.

  - Du er fem ganger så langt unna når du står og tisser. Det er en betydelig forskjell, når vi tenker på de små urindråpene.

  Og husk: Er du redd for at du skal framstå «mindre mannlig» når du sitter og tisser, så er det tross alt ingen som ser deg.


Legg til sol_no på SnapChat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.